Користувач:Velortymd/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Проблема ЮЯ

[ред. | ред. код]

Проблема ЮЯ часто виникає під час роботи довідки з клієнтами, які замість того щоб питати про проблему "Ю" яка у них викла, питають про розв'язок "Я", який на їх думку є важливим для розв'язку основної проблеми "Ю". Але часто розв'язок "Ю" є неоптимальним, або взагалі не правильним. І спроба експерта з довідки допомгти з розв'язком "Ю" приводить до незадовільних результатів.

Часто така ситуація виникає коли людина без досвіду намагаєть розв'язати якусь відому проблему, і їх здається що все що залишилось це трошки доопрацювати вигаданий нею розв'язок "Ю". Часто користувач не може докладно пояснити суть проблеми і втрачає надію. Такі ситуації можна розпізнати з того, що постановка питання є неприродною, і не має нічого спільного з типовими проблемами які виникають в галузі. Тоді експерту варто спробувати довідатись для чого клієнту потрібно працювати з розв'язком "Я" і це може привести до основної задачі "Ю" з приводу якої можна надати експертну допомогу.

Першоджерела

[ред. | ред. код]

Термін проблема ЮЯ започаткував Ерік Стівен Реймонд в його дописі Як ставити питання Підхід з розумом[1] коли додавав пункт "Як зробити Я з допомогою Ю?" в параграф "Які питання задавати не треба" (також значення Ю та Я були протилежними):

Питання: Як зробити Я з допомогою Ю? Відповідь: Якщо ви хочите зробити Я, то так і треба ставити питання, і не вважати що це можна зробити непідходящими методами. Такі питання показують що людина не просто не думає про задачу Я, а скоріше фіксована на деталях свого розв'язку Ю.

Ця проблема була відома задовго до того як отримала свою назву. В нижці 1980ого року "Прикладна наука менеджменту: швидкий та брудний метод" Йєн Вулзі описав відомий розв'язок неправильної задачі. Менеджмент був занепокоїний скаргами людей які були вимушені чекати ліфти у довгих чергах, та витрачав великі кошти на дослідження про те, як треба керувати ліфтами, щоб зменшити час очікування. Вулзі підкреслив що вони розв'язували не ту проблему. Справжня проблема була в тому що "люди скаржились". В холі встановили великі дзеркала, і люди мали чим зайнятись під час очікування ліфта. Після цього кількість скарг різко зменшилась.

  1. How To Ask Questions The Smart Way. www.catb.org. Процитовано 19 липня 2020.