Користувач:Vogone/Пакруоїського маєток

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Vogone/Пакруоїського маєток

Пакруоїський маєток — це маєток в 2 км від Пакруоїса, на правому березі річки Круоя.

Історія[ред. | ред. код]

Їзда верхи в Пакруоїській садибі

У 1531 році письмові джерела вперше згадують садибу Пакруоїса. Засновником і першим власником маєтку був Мартінас Вакавічюс, тіун Ретова. Згодом маєтком керували В. Мартинавічюс, А. Колецкіс, С. Юшкявічюс, шляхтичі Забєла та графи Мюнстери.

У 1786 році, маєток став власністю родини Ропп як придане. Він був центром багатьох навколишніх маєтків. У період свого розквіту маєтку належало близько 30 тис. га землі та лісу.

Аркада

Вільгельм фон Ропп (нім. Wilhelm von der Ropp, 1748–1824) і його син Теодор (нім. Theodor von der Ropp, 1783-1852) спроектували і побудували маєткі будівлі, які збереглися донині. Перші будівлі були побудовані в 1820 році, інші до 1840 року.


Передостаннім власником маєтку був Леон Ропп, після смерті якого в 1940 році маєток успадкував син його брата Бруно Юліус Ропп (Шедувініс).[1]

У 2004 році уряд доручив управління садибою Пакруоїського района.

Будівлі та парк[ред. | ред. код]

Господарські будівлі

Пакруоїський маєток — зразок архітектури пізнього класицизму (єдина в регіоні Пакруоїс), найбільший збережений садибний комплекс із 26 будівель у Литві. Найстаріші будівлі садиби – корчма та лікеро-горілчаний і пивоварний заводи. Більшість об'єктів маєткового ансамблю датуються кінцем XVIII ст. – початком XIX ст.

Маєток площею 48,2 га складається з 43 будівель, оточених цегляним парканом 1840 року, і понад 150-річного парком з приблизно 26 видами дерев.

Будівлі поділяються на 4 групи: центрально-представницьку, дві господарські та виробничу. Ансамбль збудували місцеві майстри Вичас, Свидрас та інші. Власникам садиби фон Ропп подобався класицизм, тому риси класицизму притаманні й багатьом господарським будівлям.

Доломітовий арковий міст

Найціннішими спорудами ансамблю є центральний палац з портиком, розташований у центрі ансамблю, і доломітовий арковий міст (реставрований у 2001 році), побудований у 1821 році як зразок рідко зустрічаються в Європі римських акведуків.

Палац до реставрації
Західний фасад палацу

Центральний палац — унікальна для Литви прямокутна двоповерхова будівля з використанням трьох портиків у будівлі палацу з 6 колонами в центрі головного фасаду та ще двома по обидва боки бічного фасаду. У палаці своїм декором і чудовою акустикою виділяється овальний танцювальний (також дзеркальний) зал. На першому поверсі були житлові та представницькі кімнати, на другому — спальні. Господарський двір відокремлений арками. У південному кінці двору розташовані дві стодоли. Всі споруди побудовані з плитняку і щебеню.



Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]


55°59′09″ пн. ш. 23°52′45″ сх. д. / 55.98583° пн. ш. 23.87917° сх. д. / 55.98583; 23.87917