Користувач:Yaroslava Prohnitska/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Моральне виховання: основні поняття

[ред. | ред. код]

Моральне виховання - це виховний вплив школи, сімї, гроадськості, що має на меті формування стійких моральних якостей, потреб, почуттів, навичок поведінки на основі засвоєння ідеалів, норм і принципів моралі та практичної діяльності.

Складові морального виховання .
[ред. | ред. код]

1.1.  Громадянське виховання

1.2.  Патріотичне виховання

1.3.  Правове та політичне виховання

1.4.  Етичне виховання

1.5.  Екологічне виховання.

1.6.  Статеве виховання

1.7.  Превентивне виховання

1.8.  Гуманістичне виховання

1.1.Виховання громадянської культури.
[ред. | ред. код]

ГРОМАДЯНСЬКЕ ВИХОВАННЯ (складова моральною виховання) – цілеспрямований процес формування громадянськості як інтегративної якості, яка характеризується усвідомленням нею своїх прав і обов'язків у ставленні до держави, народу, законів, норм життя; турботою про благополуччя своєї країни, збереження людської цивілізації конкретними діями відповідно до власних переконань і цінностей; яка дає можливість людині відчувати себе юридично, соціально, морально й політично дієздатною. До основних елементів громадянськості належить моральна і правова культура, яка виражається в почутті власної гідності, внутрішньої свободи особистості, дисциплінованості, в повазі й довірі до інших громадян і державної влади, здатної виконувати свої обов'язки, в гармонійному поєднанні патріотичних, національних та інтернаціональних почуттів.

1.2. Національно-патріотичне виховання.
[ред. | ред. код]

ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ (складова морального виховання) – процес цілеспрямованого впливу на особистість з метою формування національної самосвідомості, любові до рідної землі, свого народу, гордості за свою Батьківщину, готовності до праці в ім'я України; утвердження власної національної гідності.

Патріотизм ( гр. patriotes - співвітчизник; той, хто любить свою батьківщину, відданий своєму народові, готовий заради них на жертви й подвиги). Дослідники розрізняють два поняття патріотизму - конституційний та етнонаціональний. Конституційний патріотизм - дотримання рамок конституції держави, де поняття Батьківщини базується на всьому комплексі ідей, що лягли в основу основного документа держави. Етнонаціональний патріотизм - це любов до Батьківщини, бажання створити суверенну державу й проголосити свою незалежність; захист своєї Вітчизни від будь-якої агресії, іноземного панування; підтримка знедолених народів.

1.3. Політичне та правове виховання.
[ред. | ред. код]

ПОЛІТИЧНЕ ВИХОВАННЯ (складова морального виховання) – процес формування в учнів політичної свідомості, що відтворює відносини між державами, націями, партіями, і умінь розбиратися в них з духовно-моральних і етичних позицій. Здійснюється на принципах об'єктивності, варіативності, свободи вибору позиції й оцінок у межах загальнолюдських цінностей.

ПРАВОВЕ ВИХОВАННЯ (складова морального виховання) – процес формування правової культури і правової поведінки, що полягає в здійсненні правової освіти, подоланні правового нігілізму, формуванні законослухняної поведінки; це виховна діяльність школи, сім'ї, правоохоронних органів, спрямована на формування правової свідомості та навичок і звичок правомірної поведінки школярів.

1.4. Етичне виховання.
[ред. | ред. код]

ЕТИЧНЕ ВИХОВАННЯ (складова частина морального виховання) – цілеспрямоване формування культури поведінки особистості (культури спілкування, культури мовлення, культури зовнішнього вигляду, культури харчування, культури організації дозвілля).

1.5.Виховання екологічної культури.
[ред. | ред. код]

ЕКОЛОГІЧНЕ ВИХОВАННЯ (складова морального виховання)– цілеспрямований систематичний процес формування у підростаючого покоління високої екологічної культури, що включає знання про природу і гуманне, відповідальне ставлення до неї як до найвищої національної загальнолюдської цінності; вироблення вмінь і навичок природокористування і природозбереження, примноження її багатств.

1.6. Статеве виховання.
[ред. | ред. код]

СТАТЕВЕ ВИХОВАННЯ (складова морального виховання) – систематичний, свідомо спланований і дієвий вплив на формування статевої свідомості та поведінки дітей, підготовка їх до сімейного життя. Передбачає статеву освіту дітей та молоді, засвоєння наукових знань про біологічні і соціальні особливості статі; формування моральних взаємовідносин між хлопчиками і дівчатками, виховання культури інтимних почуттів; підготовку до шлюбу і створення здорової і щасливої сім'ї.

1.7. Превентивне виховання.
[ред. | ред. код]

Превентивне виховання - це ке­рована діяльність, яка забезпечує теоретичну і практичну реа­лізацію заходів превентивного характеру, спрямованих на по­передження, подолання відхилень у поведінці школярів і запобі­гання розвитку різних форм їх асоціальної, аморальної поведін­ки.

1.8. Гуманістичне виховання.
[ред. | ред. код]

ГУМАНІСТИЧНЕ ВИХОВАННЯ (складова морального виховання) – цілеспрямований систематичний процес засвоєння загальнолюдських цінностей особистістю та формування на цій основі людяності, доброти, милосердя, поваги до старших тощо.

Використана література:
[ред. | ред. код]
  1. Фіцула М.М. Педагогіка: навчальний посібник. – К.: Академія, 2000. – С.254-283. http://odnorobivka.edu.kh.ua/Files/downloads/Fitsula_M_M_-_Pedagogika_Alma-mater_-_2002.pdf
  2. Мойсеюк Н.Є. Педагогіка: Навчальний посібник. –  4-те видання, доповнене. - К., 2003. – С. 419-421. https://sites.google.com/site/pedagogikasny/pedagogika/pedagogika-mojseuk-n-e-navc-posibnik