Користувач:Yaroslavikkk/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Adabas База даних ADABAS - це набір даних, організованих у файли ADABAS. Кожна база даних має асоційований ідентифікатор бази даних, який є числовим значенням в діапазоні від 1 до 65,535, і ім'я бази даних, яке є символьним значенням з максимум 16 символами. Кожна база даних може містити до 5000 логічних файлів.

База даних ADABAS складається з трьох системних файлів: сховища даних, асоціатора та робочого сховища.

Системний файл зберігання даних містить фактичні записи даних для всіх файлів ADABAS у базі даних у стислому вигляді.

Системний файл Associator містить інформацію про внутрішню пам'ять, яка керує даними для всієї бази даних.

Файловий файл Work Storage містить тимчасові робочі файли.

Щоб використовувати інтерфейс SAS / ACCESS до ADABAS, потрібно знати три компоненти ADABAS: файли ADABAS, NATURAL DDM і дескриптори ADABAS (це поле даних ADABAS, яке надає індекс його значень). Файли ADABAS і NATURAL DDM є компонентами, з яких ви створюєте дескриптор доступу SAS / ACCESS і переглядаєте файли дескрипторів. Знання дескрипторів ADABAS допоможе вам мінімізувати час обробки ADABAS для дескрипторів подання SAS / ACCESS.

Примітка. Щоб уникнути плутанини, майте на увазі два способи використання терміна "дескриптор" у цьому документі:

Дескриптор ADABAS - це поле даних ADABAS, яке надає індекс значень поля даних.

Файли дескрипторів SAS / ACCESS, з іншого боку, є файлами, що використовуються для встановлення з'єднання між SAS і ADABAS. Adabas (від англ. Adaptable database system) - система управління базами даних розробки Software AG. Вперше випущена для мейнфреймів IBM в 1971 році, початкова модель даних - на базі інвертованого індексу, в 1980-і роки доповнена елементами реляційної моделі. До висoкої популярності в середині 1980-х років реляційних СУБД, була однією з найбільш продаваних систем управління базами даних (11% ринку в 1983 році) .

Станом на 2019 рік випускається також для платформ Linux, Unix і Windows [5].

Оснащена власним сильно універсальна мова запитів - Natural. Приклад програмного коду:

DEFINE DATA LOCAL 01 EMPLOYEES VIEW OF EMPLOYEES

 02 SALARY (1)                                       

END-DEFINE READ EMPLOYEES BY NAME

 AT END OF DATA                                      
   DISPLAY                                           
     MIN (EMPLOYEES.SALARY(1)) (EM=ZZZ,ZZZ,ZZ9)        
     AVER(EMPLOYEES.SALARY(1)) (EM=ZZZ,ZZZ,ZZ9)        
     MAX (EMPLOYEES.SALARY(1)) (EM=ZZZ,ZZZ,ZZ9)        
 END-ENDDATA                                         

END-READ END


ADABAS Files

Визначення файлу ADABAS

Файл ADABAS є сукупністю логічно пов'язаних даних, організованих полями даних і логічними записами. ADABAS допускає максимум 926 полів даних і 4,294,967,294 логічних записів у кожному файлі ADABAS.

Наступний вивід ілюструє чотири поля даних і сім логічних записів з файлу ADABAS, що містить дані про клієнтів. Поля даних - це вертикальні стовпці даних. Логічні записи - це горизонтальні рядки даних.

Зразок файлу ADABAS

CU CI ST CO

14324742 San Jose CA USA 14569877 Memphis TN USA 14898029 Rockville MD USA 24589689 Belgrade Yugoslavia 26422096 La Rochelle France 38763919 Buenos Aires Argentina 46783280 Singapore Singapore

Номер файлу ADABAS

Коли ви створюєте файл ADABAS, ви призначаєте номер файлу за допомогою оператора FILE = утиліти ADACMP. Кожна база даних може складатися з до 5000 логічних файлів, залежно від типу пристрою.

Нoмeр рівня

Номер рівня поля даних - це одно- або двозначне число від 01 до 07, яке використовується разом з групуванням полів даних. (Групування обговорюється в полях даних ADABAS.) Поля даних з рівнем 2 або більше вважаються частиною безпосередньо попередньої групи, яка має нижчий номер рівня.

Назви полів даних

Поля даних ADABAS ідентифікуються двосимвольним ім'ям. Кожне ім'я поля даних у файлі ADABAS має бути унікальним. Перший символ повинен бути буквеним, а другий - алфавітним або числовим. Наприклад, AA і B4 є дійсними іменами полів даних.