Користувач:Yaroslavyaroslav97/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Основні засади грошово-кредитної політики на 2015 рік

[ред. | ред. код]
     Основні засади грошово - кредитної політики розроблені Радою Національного Банку України на виконання ст.100 Конституції України і ст. 8, 9  та 24 Закону України "Про Національний банк України".

Шаблон:Основні засади грошово-кредитної політики на 2015 рік

     Виходячи з пріоритетної мети забезпечення  цінової стабільності в середньостроковій перспективі та враховуючи особливості стану економіки, основним завданням грошово-кредитної політики на 2015 рік є зменшення темпів інфляції до рівня який сприятиме відновленню довіри суспільства до національної валюти та зниження інфляційних очікувань.
    Для виконання основного завдання вживатимуться ефективні заходи щодо стабілізації ситуації на валютному ринку, повернення у легальну площину усього масиву валютнообмінних операцій та забезпечення стабільних меж коливань обмеженого курсу за рахунок оптимізації монетарної політики, банківського регулювання і нагляду послаблення валютних обмежень, а також впровадження впровадження стимулюючих заходів для повернення валютної виручки експортерів країни.
    Необхідною умовою забезпечення збалансованості грошового ринку є підвищення довіри до Національного банку та банківської системи, а також відновлення міжбанківського кредитного ринку як ефективного інституту перероподілу ліквідності.
    Основним завданням процентної політики є створення стимулів для відновлення позитивної динаміки депозитів в банківській системі сприяння збалансуванню валютного і міжбанківського кредитного ринків, зниження інфляції та недопущення зменшення мотивації банків до кредитування реального сектору внаслідок високоприбутковості операцій за депозитними сертифікатами Національного банку. 
   За необхідності Національний банк може надавати додаткову підтримку банкам шляхом збільшення обсягу стандартних монетарних операцій та використання додаткових тимчасових механізмів підтримання ліквідності.