Користувач:Yasnodark/Станція Арамінта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Файл:AramintaStation.jpg
Обкладинка першого видання, опублікованого Underwood-Miller. Обкладинка: Вінсент Ді Фейт.

Станція Арамінтанауково-фантастичний роман американського письменника Джек Венс. Це перша частина «Cadwal Chronicles», трилогії, дія якої відбувається в Gaean Reach, інші два романи — «Ecce і Old Earth» ' (1991) і Трой (1992).

Налаштування

[ред. | ред. код]

Планета Кадвал відкрита членом «Товариства натуралістів Землі». Щоб зберегти свою природну красу, суспільство встановлює Хартію щодо мінімізації експлуатації людини. Для підтримки Охорони створено шість бюро, у кожному з яких працює 20 жінок і 20 чоловіків під керівництвом консерватора.

Є три основні континенти: Екче, Деукас і Троя. Станція Арамінта, головне поселення, розташоване на Деукасі, найбільш гостинному для людей континенті. Оскільки члени суспільства постійно відвідували (і часто залишалися) для «дослідницьких» цілей, додаткове поселення було неохоче створено в Стромі на Трої.

Керівники бюро з перших днів залучали до своїх штатів близьких родичів і однодумців. Неминуче кількість членів сім'ї зросла до меж, встановлених Статутом. У 21-річчя людині або присвоюють «статус агентури», якщо є вакансія і вона здає іспити, або стають «заставою», зі значно нижчим статусом і перспективами. Таким чином, суспільство Кадвала — це дуже стратифікована аристократія, де народження має значення набагато більше, ніж здібності.

На додаток до застави, ще одна група, не передбачена Хартією, проживає на планеті під такою ж прозорою фікцією «тимчасових» робітників: Yips, «нащадки втікачів-слуг, нелегальних іммігрантів». і інші". Yips видаються шестимісячні дозволи на роботу. Проте, коли вони закінчуються, їх відправляють назад у перенаселений Іптон на атолі Лютвін. Іпи становлять серйозну соціальну проблему для «постійних» жителів, яких вони значно переважають, і не секрет, що вони хотіли б зайняти Деукас.

Короткий зміст сюжету

[ред. | ред. код]

У центрі роману — Главен Клаттук, розумний, здібний молодий чоловік. Батько Ґлавена Шарде перешкоджає спробі давнього ворога родини, Спанчетти Клаттук, фальшиво завищити «індекс» Ґлавена і тим самим зменшити його шанси отримати статус Агентства. Він приєднується до Bureau B, департаменту, відповідального за дотримання законів Хартії.

Ґлавен вступає в романтичні стосунки з красунею Сессілі Ведер. Коли Сессілі зникає, розслідування припускає, що її зґвалтували та вбили, її тіло відправили за межі планети у бочці з вином. Однак немає достатніх доказів, щоб засудити основного підозрюваного, сина Спанчетти Арлеса.

Пізніше Главен знайомиться з Вейнесс Тамм, дочкою нового Консерватора, і приваблює її. Главен рятує Вейнесса від спроби зґвалтування Арль. Потім, після вбивства її брата (здійсненого Іпом), Вейнесс розповідає Главену, що, коли вона відвідувала Землю, двоюрідний брат її батька став секретарем майже вмираючого Товариства натуралістів і виявив відсутність Хартії ( попередній секретар був злодієм і продав активи товариства). Той, хто ним володіє, є законним власником Cadwal. Вона вирішує сама повернутися на Землю, щоб знайти його.

Начальник Бюро Б Бодвін Вук наказує Ґлавену приєднатися до «Сміливих левів» (буйний клуб пиятики для байдужих молодих людей) і вирушити з ними в Їптон у щорічну прогулянку, використовуючи можливість шпигувати за Їпами. Його супроводжує Кірді Вук, Сміливий Лев, а також агент Бюро B. Главен виявляє, що їпи таємно збирають флаєр (літаючий транспортний засіб), швидше за все, для досягнення своєї мети захоплення Деукаса. Однак Главен помічений. Він тікає, але Кірді спійманий і катований Йіпами. З великими труднощами Бодвін Вук домагається його звільнення. Хоча Кірді одужує фізично, його розум сильно постраждав, і Главен відчуває, що Кірді живить до нього сильну ірраціональну ненависть.

Главен їде відпочити на невеликий острів. На свій жах, він виявляє, що там проводяться «вечірки», на яких багатим іноземцям дозволяється розмовляти з молодими дівчатами Іп, яких потім вбивають. Обурений Бодвін Вук заарештовує їх, але його переконали дозволити багатим в’язням заплатити дуже великі штрафи замість того, щоб бути страченими, щоб заплатити за вкрай необхідні листівки та зброю для протидії загрозі Іп.

Він відправляє Главена за межі світу, щоб дізнатися організаторів і, до занепокоєння Главена, наказує, щоб Кірді супроводжував його. Кірді зрештою зраджує Главена, якого ув'язнила секта, яка вірить у повну рівність статей. Їхня крайня позиція призвела до зменшення популяції. Їх лідер повідомляє Главену, що він повинен стати сексуальним рабом, щоб виправити ситуацію.