Користувач:Zamkivska Oksana/Золочівська міська бібліотека ім. І. Франка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Галерея цікавих зустрічей
Золочівська міська бібліотека ім. І. Франка - опорна бібліотека Комунального закладу «Публічна бібліотека Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області».
  Є методичним центром з питань розвитку бібліотечної справи  золочівської територіальної громади, книгосховищем творів друку, фонду документів. Має структурні підрозділи. Зберігає та організовує єдиний фонд документів, визначає його структуру та здійснює розподіл між бібліотеками-філіями та структурними підрозділами опорної бібліотеки. 
  Заснована 15 квітня 2021 року. Засновником закладу є Золочівська міська рада Золочівського району Львівської області.
   До цього часу з 1948 року  існувала під назвою Золочівська центральна районна бібліотека імені Івана Франка, та була головною бібліотекою Золочівської централізованої бібліотечної системи (РЦБС)
Світлина читальної зали найбільшої бібліотеки міста Золочева
Фойє міської бібліотеки
         У своїй діяльності Золочівська міська бібліотека реалізує наступні напрями діяльності:
- Забезпечує громадянам рівні права на бібліотечне обслуговування, незалежно від їхньої статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних і релігійних переконань, місця проживання. 
- Здійснює обслуговування мешканців громади через абонемент (в т.ч. міжбібліотечний абонемент) читальний зал, Інтернет-центр, дистанційне обслуговування засобами телекомунікації, веб-сайти тощо.
 - Забезпечує формування та збереження універсального бібліотечного фонду документів на різних носіях інформації, в тому числі краєзнавчого змісту з урахуванням інформаційних потреб мешканців громади. 
- Забезпечує належне зберігання бібліотечних фондів, здійснює контроль за їх використанням.
- Здійснює опрацювання і каталогізацію документів для всіх структурних підрозділів. Здійснює розподіл документів отриманих за Державними (обласними) програмами.
-Забезпечує створення якісно нової системи бібліотечно-інформаційного обслуговування на засадах оперативності і повноти задоволення потреб користувачів.
-Сприяє формуванню правової культури населення, в тому числі з питань місцевого самоврядування та організації життєдіяльності громади.
- Проводить інформаційну діяльність, забезпечує на основі впровадження автоматизованих інформаційних технологій, входження у світовий інформаційний простір.
-Здійснює соціокультурну діяльність.
- Забезпечує формування кадрової політики, спрямованої на досягнення високого професіоналізму працівників і розвитку їхнього творчого потенціалу.
У відповідності до визначених напрямів діяльності  виконує завдання:
-комплектує фонд з усіх галузей знань: максимально наповнює його краєзнавчими документами та місцевими виданнями;
-облікує, каталогізує та опрацьовує документи, веде довідково-бібліографічний апарат;


– забезпечує збереження бібліотечних фондів шляхом створення необхідних умов зберігання та контролю за їх використанням;


– здійснює диференційоване обслуговування користувачів, забезпечує максимальне задоволення їхніх інформаційних потреб відповідно до наукової, професійної, загальнокультурної, освітньої сфер діяльності;


– надає бібліотечно-інформаційні послуги через абонементи, читальні зали, інформаційно-бібліографічну службу, дистанційне обслуговування засобами телекомунікації, контентом бібліотечних веб-сайтів та блогів, за допомогою організації нестаціонарних форм (бібліотечні пункти);


– використовує МБА (міжбібліотечний абонемент) для обслуговування користувачів;


– активно працює над впровадженням нових автоматизованих інформаційних технологій;


– організовує пункти доступу до мережі Інтернет;


– здійснює видання методичних та рекомендаційних бібліографічних матеріалів, переважно краєзнавчого змісту;


– реалізує функції соціокультурного закладу;


–проводить соціологічні дослідження, бере участь у всеукраїнських та регіональних дослідженнях у межах своєї компетенції.

Організовує диференційоване обслуговування користувачів із урахуванням їхніх вікових особливостей, освітнього рівня, професійно-виробничих, освітніх, культурних потреб. Використовує інформаційні мережі для забезпечення доступу користувачів до баз даних.

Здійснює інформаційно-бібліографічне обслуговування із пріоритетністю краєзнавчого аспекту інформації з використанням традиційних та електронних носіїв. Вивчає та аналізує стан бібліотечної справи в громаді. Розробляє і подає пропозиції щодо вдосконалення інформаційно-бібліографічного обслуговування громади, регіонального розміщення бібліотек-філій на основі моніторингу роботи.[1]

  1. Головна - Золочівська міська бібліотека ім. Івана Франка. zolochiv-crb.edukit.lviv.ua. Процитовано 18 червня 2023.