Крекінг-установки в Барранкабермеха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установки в Барранкабермеха. Карта розташування: Колумбія
Барранкабермеха
Барранкабермеха
Виробнича площадка Ecopetrol у Барранкабермеха

Крекінг-установки в Барранкабермеха – орієнтовані на виробництво етилену складові нафтопереробного та нафтохімічного майданчика колумбійської компанії Ecopetrol.

У Барранкабермеха розташовується найбільший нафтопереробний завод країни, котрий в 1971-му доповнили невеликою установкою парового крекінгу, здатною продукувати лише 10 тисяч тонн етилену на рік. Разом з нею стала до ладу лінія полімеризації у поліетилен низького тиску річною потужністю 15 тисяч тонн, що змушувало закуповувати етилен та транспортувати його баржами по річці Магдалена. В подальшому комплекс модернізували та, зокрема, спорудили другу піролізну установку. Станом на 2009 рік одна з установок мала потужність по етилену та пропілену 40 і 8 тисяч тонн відповідно, тоді як друга була здатною продукувати 48 тисяч тонн етилену. Дві лінії полетилену низького тиску при цьому мали загальну потужність у 68 тисяч тонн.

Як сировину  для піролізу використовували переважно етан (80%) та пропан (20%), а їх вилучення зокрема забезпечувала турбоекспандерна установка. На початку 21 століття комплекс почав відчувати нестачу сировини через дефіцит багатого на етан природного газу. У першій половині 2000-х турбоекспандерна установка була зупинена та не працювала 12 років, допоки в 2016-му її знов не пустили в дію завдяки розробці газового родовища Гібралтар (а також поставкам з родовищ Payoa, Cantagallo і Province). У тому ж 2016-му вдалось досягти рекордного за останні півтора десятиліття рівня випуску поліетилену – 55 тисяч тонн.[1][2][3][4]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Colombia Today (англ.). Colombia Information Service, Colombia Center. 1974.
  2. Minerals Yearbook (англ.). Bureau of Mines. 1973.
  3. BNamericas - Ecopetrol restarts Barrancabermeja steam cra... BNamericas.com. Архів оригіналу за 9 жовтня 2019. Процитовано 9 жовтня 2019.
  4. 15 Year Polyethylene Production Highs At Barrancabermeja Refinery In Colombia. www.plastemart.com. Архів оригіналу за 9 жовтня 2019. Процитовано 9 жовтня 2019.