Луцій Лівіней Регул (префект)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Лівіней Регул
Народився невідомо
Помер після 40 до н. е.
Рим
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик
Посада міський префект Риму
Батько Луцій Лівіней Регул
Діти Марк Лівіней Регул

Луцій Лівіней Регул (*Lucius Livineius Regulus, д/н —після 40 до н. е.) — політичний та військовий діяч часів пізньої Римської республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з плебейського роду Лівінеїв. Син Луція Лівінея Регула, претора 60 року до н. е. Про діяльність Луція-молодшого мало відомостей. Підтримував Гая Юлія Цезаря, тому у 49 році до н. е. з початком громадянської війни із Гнеєм Помпеєм Великим виступив на боці цезаріанців. На той час напевне мав військовий досвід. У 46 році до н. е. керував легіоном у м. Гадрумент (Африка), де виступав проти місцевих помпеянців.

Після загибелі Цезаря у 44 році до н. е. підтримав тріумвірів. Ймовірно брав участь у битві при Філіппах, де зазнали поразки республанці. В подальшому Лівіней перейшов на боці Октавіана. У 42 році до н. е. стає одним з монетаріїв (разом з Публієм Клодієм, Гаєм Вібієм Варом та Луцієм Муссідієм Лонгом). Карбуванню Луція Лівінея Регула належить й 1 тип аурі і 5 типів денаріїв, присвячених уславлянню роду монетарія, і 2 типи денаріїв, що зображують Гая Юлія Цезаря та Октавіана Августа. В наступні роки призначається міським префектом Риму. Про подальшу долю немає відомостей.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Vessberg O. Studien zur Kunstgeschichte der römischen Republik. Lund, 1941.