Луцій Ульпій Марцелл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Ульпій Марцелл
Народився невідомо
м.Рим
Помер II ст. н.е.
м.Рим
Підданство Римська імперія
Діяльність правник
Знання мов латина
Рід Ульпії
Батько Ульпій Марцелл
Діти Ульпій Марцелл

Луцій Ульпій Марцелл (*Lucius Ulpius Marcellus, II ст. н. е. ) — давньоримський правник часів династії Антонінів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Ульпіїв. Про батьків немає відомостей. Відомий завдяки знанням у праві. Був членом імператорської ради імператорів Антоніна Пія і Марка Аврелія. Був правничим радником цих імператорів, а у Антоніна Пія головою особистої канцелярії. Марцелл мав ясний, незалежний, допитливий і критичний розум, що він довів неодноразовими полеміками з творами Юліана.

Творчість[ред. | ред. код]

В його доробку твори з так званої «проблемної» літератури (Digestorium libri XXXI, Responsorum liber singularis), коментар до шлюбного кодексу імператора Августа (Ad legem Iuliam et Papiam libri VI), посадова інструкція консулу (De officio consulis) і критичні зауваження до творів Салвія Юліана і Помпонія (Notae ad Iuliani Digesta, Notae ad Pomponii Regularum librum singularem). Від цих доповнень до Дигест Юліана збереглося 160 фрагментів, пізніші правники теж часто посилалися на висловлювання Марцелла.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, William Smith, Editor.
  • H. F. Jolowicz and Barry Nicholas, Historical Introduction to the Study of Roman Law (Cambridge University 1932 by Jolowicz; 3d ed. 1972 by Nicholas)