Трагедія в Налібоках

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Масове вбивство в Налібоках)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трагедія в Налібоках (біл. Трагедыя ў Налібоках) — бійня, вчинена радянськими партизанами над цивільним населенням заселеного поляками села НалібокиНалібоцький пущі, нині територія Білорусі) 8 травня 1943 року. У результаті розправи загинуло 128 осіб, включаючи трьох жінок, кількох підлітків і 10-річного хлопчика. Причиною нападу стала співпраця місцевого населення з польською Армією Крайовою. За даними Інституту національної пам'яті Польщі, місцевому осередку було в ультимативній формі запропоновано підкоритися партизанському центру в Москві, але ті відмовилися, що і послужило приводом для карального рейду[1]. Безпосередньо розправі передувала перестрілка партизанів з місцевими жителями[2] Після масового вбивства партизани викрали з села 100 корів і 70 коней[3].

У звіті радянських партизанів було зазначено, що в бою в селі нібито розбитий німецький гарнізон самооборони. Було також встановлено, що сили самооборони в Налібоках у вигляді збройного осередку Армії Крайової діяли під контролем окупаційної влади і співпрацювали з ними. За спогадами в'язня Мінського гетто Михайла Окуня, в 1943 році «дуже багато партизанів загинуло від рук цих аківців, і з ними почалася війна».

Трагічні події в Налібоках привернули увагу громадської думки на початку XXI століття у зв'язку зі створенням голлівудського фільму Виклик (2008) про Бєльських єврейських партизанів, яких підозрювали в розправі над поляками[4][5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.novpol.ru/index.php?id=432 хто розстрілював БІЛОРУСЬКИХ ПАРТИЗАН?
  2. Свідки про героїв голлівудського фільму «Виклик»: «Війна списала все»[недоступне посилання з травня 2019]
  3. Партизани. Архів оригіналу за 11 травня 2012. Процитовано 11 січня 2012.
  4. Єврейських партизан Бєльських звинувачують у вбивствах мирних поляків. Архів оригіналу за 3 липня 2011. Процитовано 11 січня 2012.
  5. / 2008/09/news994266569.php Лісові євреї

Посилання[ред. | ред. код]