Махул – Уран – Шікрапур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Махул – Уран – Шікрапур. Карта розташування: Махараштра
Махул
Махул
Уран
Уран
Шікрапур
Шікрапур
Чакан
Чакан
Схема трубопроводу

Махул – Уран – Шікрапур – трубопровідна система для транспортування зріджених вуглеводневих газів у індійському штаті Махараштра.

У східній частина агломерації Мумбаї в районі Махул діють нафтопереробні заводи компанії BPCL та HPCL, під час роботи яких отримують значні обсяги зрідженого нафтового газу (пропан-бутанова фракція). Крім того, в Махул знаходиться портовий термінал компанії Aegis, що забезпечує ввезення пропану та бутану (а також за потреби їх змішування у замовленій пропорції). Традиційно доставка ЗНГ на заводи з його фасування здійснювалась автоцистернами, допоки у 2010-х роках не реалізували два трубопровідні проекти, що мали за мету покращити рентабельність та посилити безпеку процесу.

Спершу в 2014-му почав роботу трубопровід від Махул до належного BPCL заводу фасування в Урані (на протилежній стороні гавані Мамбай, неподалік від потужного газопереробного заводу Уран, який також є великим продуцентом ЗНГ). Ця лінія має довжину 28 км (з яких біля половини припадає на офшорну ділянку), виконана в діаметрі 250 мм та має проектну пропускну здатність у 0,8 млн тон на рік.[1]

У 2019-му ввели в дію трубопровід, що сполучив два належні BPCL заводи фасування – в Урані та Шікрапурі. Основна ділянка трубопроводу має довжину 157 км та виконана в діаметрі 300 мм. Крім того, існують два відгалуження завдовжки 7 км та 5 км з діаметром по 250 мм, які прямують до розташованих в Чакані заводів фасування компаній HPCL та lOCL.[2][3][4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BPCL Stories. www.bharatpetroleum.in. Процитовано 26 серпня 2023.
  2. Quantitative Risk Assessment for Mahul-Uran-Chakan Shikrapur-LPG Pipeline (MUPL & UCSPL). iFluids Engineering | Engineering and Consulting Services (амер.). 15 жовтня 2020. Процитовано 26 серпня 2023.
  3. Overview of BPCL Pipelines. www.bharatpetroleum.in. Процитовано 26 серпня 2023.
  4. Pathak, Kalpana (16 червня 2020). HPCL to invest ₹12000 crore in capital expansion this fiscal. mint (англ.). Процитовано 26 серпня 2023.
  5. Joint Venture for LPG Pipeline Projects. pib.gov.in. Процитовано 26 серпня 2023.