Меріптах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Меріптах
Ім'я при народженні
p
t
HmriiA52
Народився XIV ст. до н. е.
Помер XIV ст. до н. е.
Мемфіс
Підданство XVIII династія
Діяльність священник
Посада верховний жрець Птаха
Попередник Птахемхат II Ті
Наступник Сокаремсаф

Меріптах (*XIV ст. до н. е.) — давньоєгипетський діяч XVIII династії, верховний жрець Птаха у Мемфісі за володарювання фараонів Хоремхеба та Рамсеса I.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатного роду. Висувається теорія, що був братом або небожем Птахмоса II, верховного жерця Птаха. Розпочав службу в храмах. Відомо, що спочатку був жерцем, відповідальним за прикрашання та рухи Птаха під час святкових церемоній. Згодом обіймав посаду «Той, хто знає, священні речі неба, землі і пекла в Геліополі й у Хаут-ка-Птах».

За фараона Тутанхамона очолив судову колегію країни, керуючи 10 суддями в кожному з округів (Фівах, Мемфісі та Геліополі). В цьому він зумів обмежити права чатів в обох частинах держави, які обмежилися цивільними справами. Згодом стає намісником Мемфісу.

Після смерті Птахемхата II Ті стає верховним жерцем Птаха й найбільшим начальником над ремісниками. Його цивільні посади перелічено на статуї Меріптаха, що зберігається в Луврі.

Помер наприкінці правління Хоремхеба або на початку правління фараона Рамсеса I. Поховано в гробниці в некрополі Саккара.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Charles Maystre, Les Grands prêtres de Ptah de Memphis, Freiburg, Orbis biblicus et orientalis — Universitätsverlag, 1992
  • Emily Teeter, Scarabs, scaraboids, seals and seal impressions from Medinet Habu, Chicago, Orienta Institue Publications, 2003