Мутіара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мутіара. Карта розташування: Калімантан
Мутіара
Мутіара
Місце розташування родовища

Мутіара – індонезійське газонафтове родовище, розташоване на сході острова Калімантан.

Мутіара відноситься до нафтогазового басейну Кутей, виникнення якого передусім пов’язане із виносом осадкового матеріалу потужною річкою Махакам. Родовище відкрили у 1981 році біля південного завершення сучасної дельти Махакам шляхом спорудження свердловини Mutiara-1, яка досягнула глибини у 3048 метрів. Під час подальшої розвідки на Мутіара у відкладеннях епохи міоцену виявили нафтові та газові поклади, які знаходяться на глибинах від 300 до 3300 метрів.

Видобуток на Мутіара стартував у 1982-му із розробки нафтових покладів, а з 1991-го узялись за масштабну розробку газових запасів. При цьому до 1999-го добова пропускна здатність установки підготовки становила 3,4 млн м3 на добу, а за кілька наступних років була доведена до 5,6 млн м3 на добу. Станом на другу половину  2010-х з Мутіара вилучили біля 28 млрд м3 газу та 35 млн барелів нафти.

Видача природного газу з Мутіара відбувається через газотранспортний коридор Сеніпах – Бадак – Бонтанг, траса якого проходить поряд з родовищем.

Мутіара виявили на ліцензійній ділянці Санга-Санга, яка первісно розроблялась американською компанією Huffington, що після входження в капітал китайської СРС була перейменована на VICO.[1][2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mutiara (амер.). 1991. с. MU–MU–4. Процитовано 28 грудня 2022.
  2. FRESH OUTLOOK OF RESERVOIR UNDERSTANDING AND IMPLICATION FOR FURTHER DEVELOPMENT STRATEGY OF MATURE FIELDS, CASE STUDY FROM SEMBERAH AND MUTIARA FIELDS, KUTEI BASIN, INDONESIA Ridha S. Riadi* Robhy C. Permana* Amalia Setoputri* Sri Andaryani.
  3. 2005 - Success Story To Produce 200 MMSCFD Gas From Mutiara | PDF | Gases | Chemical Process Engineering. Scribd (рос.). Процитовано 28 грудня 2022.