Мухаммад Раджел ульд Мухтар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухаммад Раджел ульд Мухтар
Народився невідомо
Помер 1851
Національність араб
Діяльність військовослужбовець
Титул емір Бракни
Військове звання емір
Термін 1843—1851 роки
Попередник Мухтар-Сіді
Наступник Мухаммад IV
Конфесія іслам
Рід ульд-сієд бен абдаллах
Батько Мухтар ульд Сіді Мухаммад

Мухаммад III Раджел ульд Мухтар (д/н — 1851) — 12-й емір Бракни в 18431851 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з династії ульд-абддалах, гільки ульд-сієд. Син Мухтара ульд Сіді Мухаммада. 1841 року після смерті еміра Ахмеду I за підтримки кланів ульд-нормах і ульд-мансур новим еміром став Мухтар-Сіді. Натомість більшість представників правлячого роду ульд-сієд на чолі із Бубакаром ульд Ходіє висунули претендентом Мухаммада Раджела. Останній 1842 року за підтримки родичів завдав поразки спочатку Мухтар-Сіді, а потім його вуйкам Аль-Хіба і Бабі, що прибули з військом з імамату Фута-Торо. 1843 року затвердився на троні.

Невдовзі надав допомогу Ахмеду Леїгату для повалення свого брата Мухаммада аль-Хабіба, еміра Трарзи. Проте Ахмед зазнав поразки. У відповідь Мухаммад аль-Хабіб підтримав повстання Мухаммад-Сіді проти Мухаммада Раджела, але той відбив напад.

1846 року підтвердив усі домовленості колишніх емірів з Францією. 1848 року в новій війні проти Мухаммада аль-Хабіба знову мав успіх, зберігши свою владу. Водночас спроба 1849 року схопити Сіді-Алі, якого він вважав своїм конкурентом невдавлася через захист того французами. Через це втратив прихильність з боку більшості кланів.

У 1851 року Мухаммад аль-Хабіб за допомогою імамату Фута-Торо повалив Мухаммада Раджела, поставивши на трон Мухаммад-Сіді.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Robert Earl Handloff (1990). Mauritania: a country study. Federal Research Division, Library of Congress
  • Jean Schmitz État et société en Mauritanie. Cinquante ans après l'Indépendance, (pp.227-257)Chapter: 5Publisher: Khartala, ParisEditors: Abdel Wedoud Ould Cheikh
  • Études sur L'Islam et les tribus Maures. Les Brakna