Новоорлицькі кучугури

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ботанічний заказник місцевого значення «Новоорлицькі кучугури» (втрачений), створений на площі 672 га рішенням Полтавської обласної ради від 27.10.1994 року. До складу заказника входила ділянка Кам'янського водосховища а також квартали 19-33 Новоорлицького лісництва[1].

Територіально заказник розміщався в межах Кобеляцького району та підпорядковувався Кременчуцькому держлісгоспу.

До складу заказника входив видовжений острів у гирлі р. Ворскли, на піщаних горбах якого виявлені рідкісні псамофітні рослини.

24 грудня 2002 року Полтавська обласна рада ухвалила рішення «Про оголошення нових територій та об'єктів природно-заповідного фонду», яким було оголошено новий регіональний ландшафтний парк «Нижньоворсклянський» загальною площею 23200 га. До складу новоствореного РЛП увійшов ландшафтний заказник місцевого значення «Лучківський» (1620 га). Разом з тим, п'ять інших заказників і одне заповідне урочище, що увійшли до складу заповідної зони РЛП, були ліквідовані цим же рішенням[2].

Екологічні організації розцінюють зазначене рішення Полтавської обласної ради як передчасне, оскільки кожен з заказників має власний режим охорони. Увійшовши до складу великого за площею РЛП, заказники втратили режимну ідентичність і надалі охороняються разом з іншою територією РЛП, без урахування індивідуальних особливостей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://wikimapia.org/30638129/uk/Ботанічний-заказник-«Новоорлицькі-Кучугури»
  2. Вся інформація взята із текстів зазначених у статті рішень обласної ради, що містяться у вільній базі даних ресурсу «Природа України» http://pryroda.in.ua/zapzf/arhiv-pzf-onlayn/