Обговорення:Березівка (Лубенська міська громада)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Із енциклопедичного довідника ПОЛТАВЩИНА („Історичні козацькі села і міста полтавщини”): за ред. А.В.Кудрицького, К.1992 с. Березівка Лубенського району - (підпор. с.с. Кревелівка, Кучерівка, Тотчина, Шинківщина) виникло у 18 ст. як козацький хутір Березин. За переписом 1859р. – 14 дворів, 56 жителів; 1910р. – 36 дворів, 268 жителів, діяла Березовська козацька громада. Є декілька версій про винекнення села Березівки:

1. Катерина II за хорошу службу подарувала реєстровому козаку Березі землю, на якій він посиливля. З годом утворився хутір. Хутір називали Березин на честь його засновника.

2. Їхали чумаки (козаки) по сіль через урочище, де росло багато берез. Там зустріли вони хлопця – сироту, що бродив по урочищу. Свого імені він не знав, тоді вони назвали його Іваном, фамілію дали Береза – в честь урочища. Взяли вони його з собою, а на зворотному шляху завезли його в урочище. Там він і остався жити. Свого сина назвав Федір. У Федора Івановича народилось три сина: Іван, Трохим, Олексій.*

  • (записана в 1960-1963 рр. Березою Михайлом Дмитровичем (1943 року народження який проживає в м. Знаменськ(Капустин Яр), Астраханській обл., Росія)

інформацію на сайт додав БЕРЕЗА АНТОН ЮРІЙОВИЧ

Розпочати обговорення про Березівка (Лубенська міська громада)

Почніть обговорення