Обговорення:Бисаги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вносити правки у статтю не буду, оскільки для цього треба витратити більше часу - тому ці думки-зауваження для автора цієї статті.

Щодо бисаг(бесаг), що це слово-поняття "Походить з лат. bisaccium — перекидна торба." На моє розуміння подібне пояснення через латину є хибним. Хоча подібне в традиції минолого століття - коли походження майже всіх слів відносили до дав. грецької чи латині.

Цілком очевидно, як на моє чуття слова, що слова поняття "посаг", "обсяг" мають спільне і за змістом і за вимовою походження. Якщо пошукати - то можна й ще знайти, так гадаю. Якраз оце "саг", яке, схоже, є й "сак" у слові "саква", через яке робиться й пояснення.

При цьому слово саква використовують в селах до сих пір на тій же Київщині. Це стосовно визначення регіону, де застосовується це слово бисаг(бесаг). Не думаю, що тільки Коломийщина. Саква, якщо робити окрему статтю, - то взагалі свій кладезь. По-перше, цілком очевидно, що це дуже давнє слово. В ньому присутнє поняття "сак". Цілком ймовірно, що воно ув"язано із родовим найменням - саки. Які за останнімі розвідками жили на східній частині Україні. З роду яких за існуючими переказами походив і т.зв. Буда, який й мав таке ймення Сакья Готаман. Тобто, такий обопільний мішок, який перекидався через коня і до якого вкладались певні припаси - то звідси й пішло поняття.. яке нам нині відоме як "французьке" - саквояж. Оце слово прибилося на ті землі від вислову саква+воя+се. Якщо придивитися до конструктиву навіть сучасного засобу, що називають саквояжем, то цілком помітне той же принцип: дві роздвоєнні частини, а посередині місце-отвір. Але саме в українській мові напряму продовжують існувати слова і "саква" і "вої"(воїн). З цього і "бесаг" навряд чи від латині йде. САГ та САК - воно від того ймення саки, від якого пішло утворення варіантів назв "сакси", "саксони". Як і варіант козаки від косаки - потребує своїх ще осмислень до пошуків, звичайно. Відомо, слово "кес" або "кос" давня визначення того клинка, яке і понині у косах бачемо. Але первісно таке лезо використовували як великий ніж. Власне кажучи й зараз коса - то є і зброя. Тобто: кеси+сака, - або: коса+сака - давній вислів-визначення, що за віки перейшов у певне слово-поняття.

З найкращими побажаннями! Хай Буде! E.Chorny