Обговорення:Великоднє яйце

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хотілось би знати якими фактами оперувала пані Форостюк, коли писала, що техніка створення вишитих писанок з'явилась у Німеччині? Це абсолютна нісенітниця. Вперше писанку-вишиванку було зроблено мною - Богданом Ковальчином (м.Дрогобич, Львівської обл.) у 2002 році. У 2003 році був створений сайт http://pisanki.narod.ru, який постійно поповнюється. Перша публікація в пресі була 7 квітня 2006 року у львівській газеті "АРКА" №137. Пізніше двічі публікувалось у газеті "Сегодня"(4.04.2007р, 15.04.2009р), транслювалось по телебаченню ТРК Львів, 24 канал, 5 канал. Я особисто проводив пошукові дослідження і можу з впевненністю сказати, що до мене писанки не декорували методом вишивки по шкарлупі.

І Вас зі Святом Великодня!!! Вітаю, що Ви працюєте у такій складній техніці, яка дійсно захоплює. Тепер по суті справи:
  • Створюючи цю статтю, я користувався власними джерелами. Deutsche Welle ще казна коли підготувало передачі про німецьких майстринь, що спеціалізуються з вишивання на шкаралупі. Їх традиція великоднього вишивання яєць сягає початку ХХ ст. Еволюція була такою: спочатку вони вишивали на канві, у яку загортали яйце, згодом наклеювали вишиті орнаменти на шкаралупу і, нарешті, скориставшись винаходом інших німецьких майстрів - висвердлювати писанки за допомогою бормашини, почали вишивати тонким дротом з ниткою просто на шкаралупі курячих, гусячих і страусиних яєць. Загалом беручи, німці винайшли принаймні три техніки: 1) яйця, вкриті сіточкою-візерунком з дроту (а оскільки це були німецькі ковалі, що працювали на території Чехії, то остання і претендує на звання батьківщини), 2) перфоровані яйця, 3) вишиті яйця.
  • Кількість майстрів, що працюють у Німеччині, рахується десятками. Там вже ціла школа. Чи може така техніка поширитись по всій країні за пару років? У Німеччині з десяток музеїв, в яких виставлені писанки із складною технікою вишивання. 1) Ось фото процесу вишивання яйця німецькою майстринею на великодньому фестивалі у Bad Schussenried. До речі, цього року там виставлено 2,5 тис. великодніх яєць, зроблених майстрами різною технікою. 2) Різноманітні, у тому числі і вишиті, великодні яйця виставляли також у місті Aschersleben. 3) Є кілька вишитих яєць у музеї у Vorwerk Ulrichstein. 4) Моніка Меєр-Нюссер понад 30 років збирає писанки, у тому числі і вишиті, а зараз створила вже досить відомий музей писанки у Allgäu. І це не все. Десь чув, що на фестивалі у Німеччині виставлялась якась полячка з яйцями-вишивками. А у нас виходить тільки два майстра і ті не можуть щось поділити.
  • Приблизно такий же метод тільки з вирізанням задньої частини яйця використовують у США.
  • Ну і на останок. У Вас ніхто не відбирає ваші лаври і тим більше Ваш хліб. Відомий факт, що ідеї носяться у повітрі і що винаходи відкривали паралельно кілька людей.

З повагою --Qypchak 21:17, 24 квітня 2011 (UTC)[відповісти]