Обговорення:Луків (селище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: GSerhiy у темі «Символіка Лукова» 13 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перша письмова згадка про Луків датована 1537 роком. Власниками були Мацієвські. Коли в 1577р. польським королем Сигізмундом Августом був надан дозвіл на перейменування Лукова на Мацеїв, селище здобуло статус містечка, і в цьому році йому ж було дароване магдебурзьке право. В містечку був замок, який було зруйновано під час визвольної боротьби 1648-1654рр.

В 1658 р. власником Мацеїва стає магнат Сапєги, який через 10 років продає його графу Мйончинському. Наприкінці 18 ст. Мацеїв як і решта міст Західної Волині входить в склад Російської імперії.

В 1870 році в містечку мешкало 1035 жителів. На той час в Мацейові існували мурована церква, два костьоли, синагога, дві каплиці, діяли три цегельні, шість грабарень, дві миловарні, ґуральня і броварня. У 1907 році в містечку діяли земська лікарня та аптека.

В 1911 році в Мацейові налічувалось 4126 мешканців. В місті було мурована церква, два костьоли, синагога, дві каплиці, діяли три цегельні, шість грабарень, дві миловарні, ґуральня і броварня, земська лікарня та аптека розташовувались волосне управління, міська управа, пошта, телеграф, суд, духовне училище, двокласна школа. Містечко обслуговували 42 крамниці, підприємство з виготовлення вапна, паровий млин, завод на якому виготовляли черепицю.

В 1915 році містечко було захоплене частинами австрійської армії.

В перший день війни місто було обомбордироване, знищено побудовану в 70-х рр 19ст залізницю Ковель-Любомль, перетворено костел св Анни на руїни. 27 червня 1941р. - Мацеїв був окупований німцями.18 липня 1944 р. зайнятий Червоною Армією. В 1946 р місто знову перейменували на Луків. Містечко було досить розвинено, тоді діяли пекарня, млин, молокозавод, гончарний цех, меблева фабрика, на повну потужність працювали комбінат будівельних матеріалів, льононасіннєва станція, ПМК, АТК.1940 -1959 р - містечко було центром Луківського району. Зараз в Лукові майже не залишилося промислових підприємств.

Так я згідна з тверженнями, які були висунуті, але є одне але. Це те що наразі Луків перебуває в стані так званої прогресивної невагомості. Воно у одних галузях зазнає успіхів поте в інших невпинно деградує. Та сказавши відверто- це звичне явище для селищ такого калібру в Україні.

Пам'ятки та визначні місця[ред. код]

Можливо, хтось знає дещо про Луків, тут така проблемка, на сторінці написано: графський парк (розташований на території ПМК-198). Наскільки я зрозумів з інтернету, графський парк розміщений навкруг графського палацу на території самого Лукова, а на територіїї нинішнього ПМК-198 колись жив пан, то може там і зберігся панський парк, у інтернеті нічого не знайшов. Допоможіть прояснити цю ситуацію, можливо хтось краще вміє шукати чи сам родом з Лукова. Дякую! --GSerhiy 13:45, 9 січня 2011 (UTC) Т.зв. панський парк розміщений саме на території ПМК 198 (де колись була панська садиба). Ще один парк знаходиться біля туб. лікарні (графський палац).Відповісти

Символіка Лукова[ред. код]

Хочу створити розділ про символіку Лукова, знайшов, що гербом Лукова є герб Вишневецьких Корибут, які свого часу володіли містечком. Але не маю дати і номеру рішення селищної ради, яким ця символіка селища була затверджена. Допоможіть десь знайти дані про затвердження символіки Лукова.--GSerhiy 13:50, 9 січня 2011 (UTC)Відповісти