Обговорення:Пам'ятник парашутистам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікімарафон
до 15-річчя Української Вікіпедії

Статтю «Пам'ятник парашутистам»
створено в рамках Вікімарафону 26–30 січня 2019
Ukrainian Wikipedia 15 logo v01.svg

Пам’ятник парашутистам

      За своє більш як чотириста літнє існування Хилін змінився до невпізнання, та все ще береже багато історичних подій…  В тому числі і трагічних, які там відбувалися в роки Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років.
      Тут привертає на себе увагу частих туристів невеликий пам´ятник. Він знаходиться у східній частині Хилінських гір, біля урочища Рибалки, над самою Гориньською заплавою.
      Пам'ятник був споруджений у 1965-му році з нагоди 20-річчя Перемоги, на честь першого партизанського десанту, який був скинутий у жнива 1942-го р.
      Група складалася із семи осіб кадрових військових, які приземлились біля села Хочин і прямували через Горинь. Про їх присутність місцева жителька повідомила у Висоцьку німецьку районну управу, керовану височанином, колишнім священиком церкви с. Удрицьк. В результаті чого була викликана каральна експедиція зі Століна (Білорусія) для ліквідації групи партизанських десантників. В той же день, під вечір, відбувся жорстокий бій на місці стоянки десанту. Оточені напівкільцем бійці вели оборону аж до останнього набою. В цьому бою загинуло шість воїнів, а двоє тяжко поранених були захоплені в полон. Їх везли на машинах разом з награбованою худобою, завезли у Столін, де стратили. Імена їх невідомі. Проте, за переказами, в цьому партизанському десанті були місцеві жителі, зокрема чоловік, що мав прізвище Вабіщевич, мешканець села Тумень.
      Десантники, що загинули, були поховані на місці, де проходив бій.
      У 1947-му році, коли у Висоцькому районі було перепоховання воїнів Червоної Армії, прах загиблих було перенесено на Братське кладовище у селі Висоцьк.
      Пам´ятник парашутистам являє собою чотиригранну півтораметрову піраміду, яка виготовлена з горянської червоної цегли. Пофарбований він у білий колір та обкладений  бетонним бордюром.

Спорудженням пам´ятника керував Сидорчук Гаврило Никифорович.