Обговорення:Прізвища на -ук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: 93.170.70.60 у темі «Хибне твердження…» 2 роки тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хибне твердження…

[ред. код]

…яке виникло чи то через неуважність при роботі з джерелами, чи то через вільну інтерпретацію засвоєної інформації, абощо:

-ук — від онук.
Якщо дід був Коваль, Петро, сина (дорослого) — називали Коваленко, Петренко, онука (також дорослого, бо неповнолітніх записували під прізвищем батька) — Ковалюк, Петрук.

У якості використаних джерел наведено статтю Чучки «Прізвище» в енциклопедії «Українська мова» і «Довідник українських прізвищ» Редька. Якщо в першому джерелі нічого з цього приводу немає, то Редько вказує (у виносці) наступне:

На думку А. Степовича («Заметка о происхождении малорусских фамилий», Филол. записки, 1882, вып. 6, стор. 7), прізвища на -чук надавалися на Україні внукам. Автор посилається на розповіді старих людей і власні спостереження. Думаємо, що він має рацію тільки тоді, коли йдеться про прізвища типу Іваненчук: Іван > Іваненко > Іваненчук.

Натомість (Редько, там само):

Прізвища на -ук, -чук, -ак, -чак могли утворюватись в однаковій мірі як від назви за місцем походження, так і від імені чи прізвиська батька або матері.

Тож, вношу в статтю зміни з урахуванням звірки з вказаним джерелом.--93.170.70.60 14:29, 22 вересня 2021 (UTC)Відповісти