Обговорення:Травники

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: NickK у темі «Перенесення окремих статей до списку» 13 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статтю «Травники» створено в рамках Тижня історії 20 століття
(25 жовтня 2010 року — 6 листопада 2010 року)

Перенесення окремих статей до списку

[ред. код]

Отже, за підсумками обговорення було вирішено об'єднати до списку окремі статті. Всі статті мають таку структуру:

Прізвище Ім'я (англ. Name Surname) — національність, колишній громадянин СРСР, у роки 2-ї світової війни потрапив у полон. Перебуваючи в ув'язненні, погодився на співпрацю з німецьким урядом й був направлений до вишкільного табору «Травники». У складі охоронного підрозділу, який мав умовну назву СС «Травники» був, після навчання, переведений на охорону концентраційного табору Собібору.

Опісля війни його було звинувачено у причетності до військових злочинів за часи Другої світової війни. Прізвища Імені так й не було віднайдено.

Можлива варіація останнього речення: Як фольксдойче керував одним з підрозділів «травників». Опісля війни його було звинувачено у причетності до військових злочинів[2] за часи Другої світової війни. Прізвища Імені так й не було віднайдено.

Підкресленням виділено те, що відрізняється від статті до статті.

У статтях наведено три джерела:

  1. http://www.holocaustresearchproject.org/ar/Trawniki/TRAWNIKI%20STAFF.html . Підтверджує те, що Далке Генріх, Енґельгард Якоб, Дзіркаль Карл були фольксдойче (німцями). З решти 15 підтверджує, що Ґорлов Федір, Яринюк Іван, Ян Бяловас, Хроменко Харитон, Хабібулін Ахмед, Фролов Генадій, Флунт Мирон, Фелікс Брандецький, Федеренко Іван, Діміда Константин, Дудко Міхал, Дуда Владзімеж, Якуб Домерацкі, Дептярьов Василій і Готоврович Ян служили в Собіборі як «Травники»
  2. http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=6&t=1858&start=30 . По-перше, малоавторитетне (форум). Зазначає лише те, що «українськими охоронцями» на основі Thomas (Toivi) Blatt's book: "Sobibór- the Forgotten Revolt" були: Ян Бяловас, Фелікс Брандецький, Далке Генріх, Дуда Владзімеж, Дудко Міхал, Енґельгард Якоб, Готоврович Ян, Яринюк Іван. Про їх національність, походження і долю нічого не зазначено
  3. www.holocaustresearchproject.org/ar/sobibor.html Опис табора без згадки когось із списку вище.

Отже, з 18 осіб ми маємо підтвердження, що серед них був 2 етнічні німця—«українські охоронці», 1 просто етнічний німець і 6 «українських охоронців». Ні біографія, ні походження, ні подальша доля цих осіб невідомі. Наскільки я бачу, з огляду на мізерну кількість інформації, підтвердженої джерелами, буде цілком достатньо перенести її частково до самої статті, а не створювати окремий список. Втім, якщо знайдуться якісь інші джерела, які підтверджують цю інформацію, і її буде достатньо для окремої статті, можна буде створити і окремий список. Буду вдячний за коментарі й особливо за додаткові джерела. Дякую — NickK 21:15, 17 березня 2011 (UTC)Відповісти