Обговорення:Чорносотенці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

"Українізація через чорну сотню"[ред. код]

Serge-kazak (обговорення) 00:51, 20 лютого 2013 (UTC)[відповісти]

Вадим Кожинов. Правда і вигадки про чорносотенців[ред. код]

Відомий російський філософ Вадим Кожинов у своїй праці "Росія вік XX-й. 1901-1939" http://lib.aldebaran.ru/author/kozhinov_vadim/kozhinov_vadim_rossiya_vek_xxi_19011939/ послідовно і критично розбирає правду і міф про сукупність суспільно-політичних напрямків і організацій в Російській імперії поч. 20 ст., узагальнено відомих як "чорносотенні". Враховуючи кількість і розмаїтість опрацьованого матеріалу - дану книгу варто включити у список джерел, а також після критичного перегляду зібраний фактичний матеріал варто розмістити на сторінках Вікіпедії. В якості прикладу можна зокрема навести слова Вадима Кожинова щодо:

  • Походження назви "чорна сотня", "чорні сотні" і "чорносотенці" - від первісного її значення "народна сотня", "сотня народного ополчення з простого, чорного народу" (порівн. українсько-козацьке "чорна рада"):

"Словосочетание “черная сотня” вошло в русские летописи, начиная с XII века и играло первостепенную роль вплоть до петровской эпохи. В средневековой Руси, показывал В.О. Ключевский, “общество делилось на два разряда лиц, - это “служилые люди” и “черные”. Черные люди… назывались еще земскими… Это были горожане… и сельчане - свободные крестьяне”. А “черные сотни - это разряды или местные общества”, образованные из “черных”, “земских” людей”.

  • Власне цілі і завдання тих суспільно-політичних організацій, які називались "чорними сотнями" на поч. 20 ст. в Російській імперії - збереження існуючого державного ладу (монархія) і аппарату (імперія) як запорука миру, злагоди, добробуту, захисту загальнолюдських прав і свобод у суспільстві, особовий склад цих державних організацій - в т.ч. знані і поважні люди різних національностей (далеко не лише великоруси - представники "системоутворюючого етносу" Російської імперії):

"...Именуя свои организации “Черными сотнями”, идеологи начала ХХ века стремились тем самым возродить древний сугубо “демократический” порядок вещей: в тяжкое для страны время объединения “земских людей” - “черные сотни” - призваны спасти ее главные устои. Основоположник организованного “черносотенства” В.А. Грингмут (кстати, сам еврей по крови - К.Ш.) в своем “Руководстве монархиста-черносотенца” (1906) писал: “Враги самодержавия назвали “черной сотней” простой, черный русский народ, который во время вооруженного бунта 1905 года встал на защиту самодержавного Царя. Почетное ли это название, “черная сотня”? Да, очень почетное. Нижегородская черная сотня, собравшаяся вокруг Минина, спасла Москву и всю Россию от поляков и русских изменников”"

  • "Чорні сотні" - як один з способів самоорганізації представників власне великоруського народу для захисту як власних суспільних, релігійних, національно-культурних і економічних інтересів, так і інтересів суспільства імперії в цілому як чорносотенці це собі уявляли:

...“Черносотенство” (ХХ-го века - К.Ш.) отличалось от всех остальных политических течений своей, если угодно, “общенародностью”, оно складывалось поверх границ, классов и сословий. В нем с самого начала принимали прямое участие и родовитейшие князья Рюриковичи (например, правнук декабриста М. Н. Волконский и Д. Н. Долгоруков), и рабочие Путиловского завода (1500 из них были членами Союза русского народа), виднейшие деятели культуры и “неграмотные” крестьяне, предприимчивые купцы и иерархи Церкви... Их программа сводилась к отказу от любых перемен и сохранению самодержавного строя во всей его вековой незыблемости."

Serge-kazak (обговорення) 11:07, 20 лютого 2013 (UTC)[відповісти]

Чорна сотня vs. Червона сотня - прихильники самодержавства проти революціонерів на поч. XX ст.[ред. код]

В роботах деяких сучасних російських філософів розглядається питання фактичного існування на початку XX ст. в Російській імперії "Червоної сотні" - сукупності суспільно-політичних рухів, спрямованих на повалення існуючого державного ладу у тих чи інших його формах і проявах, зокрема направлених на повалення самодержавства, зменшення впливу російської/великоруської чи навіт загальноруської (включаючи україноруську і білоруську) національної культури, мови і релігії (православ'я і його інститутів) на теренах центральної Євразії (Великої Росії-Тартарії). Як приклад можна навести напр. статтю В.Острецова - http://lib.ru/POLITOLOG/OV/black100.htm, або книгу того ж таки Вадима Кожинова - "Червона сотня" http://lib.rus.ec/b/376159. В цьому контексті поява "Чорної сотні" (чорносотенних організацій) часто розглядається як закономірна реакція суспільства (його частини) на намагання змінити його структуру і існуючий порядок речей (державний лад). Очевидно, що наявність таких поглядів, теорій і точнок зору в тій чи іншій формі варто відобразити на сторінках Вікіпедії. Тим більш враховуючи те, що протистояння "Чорної сотні" і "Червоної сотні" пізніше вилилось в протистояння "червоних" і "білих" в часи війни на захист/відновлення народовладдя/самодержавства.

Serge-kazak (обговорення) 11:24, 20 лютого 2013 (UTC)[відповісти]