Обговорення користувача:Дарина Брижко/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Будакська коса Будакська коса – це маленька ілюзія острівного життя між водами Будацького лиману з одного боку та Чорного моря – з іншого, знаходиться в Одеській області, між селищами Затока (Білгород-Дністровський район) та Курортне (Білгород-Дністровський район).


Будакська коса Будакська коса визнана кращим «пляжем» Білгород-Дністровський району. Її довжина дорівнює 18-ти кілометрів, а ширина всього від 60 до 200 м.

Берег від лиману заріс травою і очеретом, від моря - суцільний піщаний пляж. Вона вкрита дрібнозернистим піском кольору червоного, самого високопробного золота, тому відпочинок в такому місці фахівці порівнюють з рекреацією на знаменитому іспанському курорті Коста-дель-Соль. Коса має вкраплення забудов і туристичної інфраструктури біля смт. Затока та Сергіївка (смт), а від смт. Сергіївка і до с. Курортного тут взагалі немає ніяких ознак цивілізації, тільки найчистіший пісок, і практично повна відсутність відпочиваючих. Це чудове місце для відпочинку з дітьми.

Сьогодні на Будакська косу приїжджають не тільки цінителі морської води та сонця, але і люди, які страждають хворобами органів дихальної системи, опорно-рухового апарату, статевої системи і шкірними захворюваннями, і тим кому рекомендований місцевий клімат - теплий, сухий, і повітря - насичений випарами, що піднімаються з поверхні моря і лиману. На курорті діють десятки санаторіїв, баз відпочинку і дитячих таборів - для процедур використовується місцева хлоридно-натрієво-магнієва вода, чорні мулові грязі Будакського (Шаболатського) лиману, а також мінеральні рідини, аналогічні водам «Куяльника» та «Миргородскої».

Історія Будакської коси Основні лікувальні властивості ропи Будакського (Шаболатського) лиману були відкриті А.А. Вериго в 1887 р. У 1889 р на березі лиману утворилося поселення, яке складалося з 15 дворів і носило назву Шаболат-Сергіївка. У 1921 р поміщик Акулич побудував тут грязелікарню, ніж та започаткував розвиток курорту. Багато років сюди приїжджали лікуватися й оздоровлюватися, в основному, жителі Молдови. Надалі в тут були виявлені мінеральні джерела, воду яких стали використовувати при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту.

У 1972 р через лиман побудували пішохідно-транспортний міст довжиною понад 1 км, який з'єднав селище з морської косою, після чого почала розвиватися пляжна зона, а курорт став ще більш привабливим для відпочиваючих.

До речі, завдяки погодним і географічними умовами Будакський лиман в вітряну погоду став улюбленим місцем шанувальників кайтсерфінгу з усіх куточків України. А в серпні в нічний час вода на узбережжі світиться вогнями. Це зумовлено наявністю серед планктону Чорного моря одноклітинних організмів - дінофлагелляти, що володіють здатністю випромінювати світло.

Маршрути Вікімедіа | © OpenStreetMap Велосипедний маршрут: смт Затока-Будакська коса - село Курортне - село Базарянка - озеро Солене - село Тузли. Це одноденний маршрут довжиною в 40 км в один бік. Рухаємось від Затоки по Будакській косі в напрямку с. Курортне. Незабутня мандрівка тоненьким відрізком суші між масивом вод. Від с. Курортного по трасі Т1610 до села Базар'янка. Між ним та селом Тузли знаходяться аж два озера – Солоне озеро та Бурнас (лиман). Щоб потрапити з одного села в інше, потрібно проїхати мостом між озерами, що теж неймовірно красиво та захоплююче. Повернення назад цим же маршрутом.

Пішохідний маршрут: Будакська коса - смт. Затока, до автостанції Бугаз - місто Білгород-Дністровський (з автостанції 15 хвилин пішки до Аккерманська фортеця). У зворотньому напрямку відправляються мікроавтобуси прям від замку.


[показати]п о р Bilhorod-Dnistrovskiy Raion prapor.png Населені пункти Білгород-Дністровського району [показати]п о р Курорти Чорного моря