Обговорення користувача:Дядько Ігор/О Користувач Галактион Трiйця (24.03.2010—26.03.2010)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Повний архів: Обговорення_користувача:Дядько_Ігор/АвтоАрхів
Обговорення: Обговорення_користувача:Дядько_Ігор

О "Користувач:Галактион/Трiйця"

[ред. код]

Любий Дядько Iгор,

Если у Вас будет время и желание, тогда посмотрите указанную страничку и покритикуйте меня.

Галактион 20:24, 24 березня 2010 (UTC)Відповісти

Любий Галактионе, дуже давно, коли ви тільки з'явилися у нас, я висловив сумнів у тому, чи правильний форум ви вибрали для діяльності. Загалом, ви використовуєте Вікіпедію для публікації ваших власних ідей, тобто "оригінальних досліджень", висловлюючись місцевою мовою. Вікіпедія має ту перевагу, що тут написане вами хтось прочитає з більшою ймовірністю. Однак, ми тут переслідуємо зовсім іншу мету - намагаємося зібрати й систематизувати інформацію і надати її в досить популярному вигляді. Це не місце для творчості. Свої оригінальні ідеї є у кожного, в тому числі, наприклад, і в мене, але я ніколи не про них тут. Для публікації оригінальних досліджень в інтернеті є багато інших місць - хоча б юсернетівські ньюз-групи. Ніколи не пробували писати там? Це теж доволі цікаво, особливо, якщо врахувати те, що там збираються люди, що цікавляться певною темою, і вони готові обговорювати питання і палко сперечатися.
Тут же виходить так - ви звертаєтеся за відгуком до мене, дилетанта в теології. Що ви сподіваєтеся почути? Чи вистачає в мене кваліфікації міркувати про одне із найскладніших теологічих питань? Звісно ж ні. А якщо я й дам відповідь - то яка її цінність? Наукові роботи треба публікувати в спеціалізованих наукових журналах, і отримувати по голові від кваліфікованих рецензентів. Свої власні погляди можна опублікувати на своєму власному сайті, і організувати там форум для відгуків. Усе це доволі просто робиться.
Що мені робити з вашим викладом теорії християнства? Давати відгук, чи проігнорувати? Можу й дати, але тільки на певні питання, які мене самого цікавлять.
Текст довгий і в ньому багато різних думок. Тому спочатку загальне враження - нерівно. Тон, звісно, насмішливий. Але це дрібниці - проігноруємо. Ідея про те, що Слово обмежує Бога для мене особисто нова - над цим можна подумати. Інтерпретація діяльності римських імператорів першого століття вигладає неправдоподібно і смішно. Це вільна фантазія. Я читав і фантазії абсолютно протилежного толку - в Анатоля Франса є оповідання про Понтія Пилата, в якому він, у Римі, навіть не пам'ятає про історію із Христом, настільки вона неважлива. Повірити в те, що вже через 10-15 років після смерті Христа римські імператори про нього що-небудь знали, і що для них були важливі думки рабів і плебсу, дуже важко. Так само із причинами іудейської війни. Повстання і війна - це складна й дуже серйозна справа, що вимагає значного фінансування. Ваше твердження про те, що Нерон фінансував повстання в Іудеї - сильне, а тому вимагає сильної аргументації.
Я не вірю в так звані «релігійні війни». Релігія може виконувати роль ідеології під час війни, але ніколи не є причиною війни.
Аріанство. Кожного разу в церкві ми промовляємо Символ Віри, в якому його відкидаємо.
І, на сьогодні останнє, але цікаве. Зовсім недавно я задав собі питання - як сталося так, що християнство зникло на тих землях, де воно зародилося? У вас абсолютно протилежний висновок, що свідчить про те, що ви порахували курчат до осені. Східна частина Римської імперії відбивалася від варварів, що привело до загибелі християнства на її території. Західна частина імперії була розгроблена варварами, і там християнство збереглося, як релігія варварів. Римська імперія і християнство несумісні.

Любий Дядько Iгор.

1. Спасибо за то, что не проигнорировали мою просьбу и высказали Ваше мнение.

2. Обращаясь к Вам, я не предполагал, что Вы - теолог (боговед). По моим наблюдениям, Вы - физик и один из самых образованных участников создания Украинского раздела Wikipedia.

3. Разумеется, я согласен с Вами, что Римские императоры (Калигула, Клавдий, Нерон, Веспасиан, ...), Римские принцепсы (Калигула, Клавдий, Нерон, Веспасиан, ...), Римские трибуны (Калигула, Клавдий, Нерон, Веспасиан, ...) не интересовались Христианами. Поэтому я везде подчёркивал, что Христианами интересовались Римские верховные жрецы (Калигула, Клавдий, Нерон, Веспасиан, ...).

4. Вы вправе верить или не верить в так называемые "религиозные войны". Я обязан знать, где, когда и почему преследовались лица с тем или иным мировосприятием (например, почему ряд видных униатов был убит в Западной Украине после 1945 года, почему преследовались Янсенисты, почему начался "крестовый поход" против Альбигойцев, почему были уничтожены "гностики", почему были разгромлены оплоты друидов в Уэльсе, ...).

5. Я не понял некоторые Ваши замечания (например, замечание о том, что "Нерон финансировал восстание в Иудее").

6. Буду благодарен Вам за дальнейшие критические замечания.

P.S. Возможно, Вы найдёте подсказку на интересующий Вас вопрос [о причинах заката Христианства в восточных землях Римского государства] в последнем предложении раздела "Бог и организм вида Homo sapiens".

Галактион 09:20, 26 березня 2010 (UTC)Відповісти