Обговорення шаблону:Дистрибутиви Linux

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Задум[ред. код]

В категорії Дистрибутиви Лінукс та на сторінці Список дистрибутивів Linux панує безлад. Серед ОС, представлених в категорії Дистрибутиви Лінукс близько половини це проекти, які припинили своє існування. В списку дистрибутивів Linux лише близько третини мають статті в українській Вікіпедії, частина дистрибутивів представлена лише назвою. Шаблон Шаблон:Linux-distro дуже бідний у порівнянні з іншомовними версіями, в ньому представлені лише кілька популярних дистрибутивів загальним списком. Виникла ідея створити новий шаблон Дистрибутиви Linux.

Підхід[ред. код]

За основу взято англомовний шаблон en:Template:Linux distributions, в якому всі дистрибутиви розподілені за групами згідно їх походження. Перелік дистрибутивів у кожній групі уточнено згідно даних DistroWatch: вилучено проекти, які припинили своє існування, додано проекти, які з’явилися відносно недавно і набули популярності. Занадто численні групи дистрибутивів обмежено першими двома десятками (згідно даних популярності DistroWatch станом на лютий 2021 року). Дистрибутиви в групах розташовано згідно абетки.

Невирішені проблеми[ред. код]

  1. Дуже мало сучасних дистрибутивів представлено відповідними статтями в українській Вікіпедії.
  2. Частина дистрибутивів позиціонуються як незалежні, хоча, починалися як форк одного з інших дистрибутивів (наприклад, ALT Linux, Mageia, ROSA Linux, Exherbo). В шаблоні вони представлені, як похідні.
  3. Частина дистрибутивів не є операційними системами загального призначення. Це вузькоспеціалізовані системи, що виконують ролі роутерів, мережевих екранів, мережевих сховищ, медіасерверів тощо (наприклад IPFire, OviOS, FreeNAS). Очевидно, для них потрібно додати окрему категорію типу Спеціалізовані.

--Dr.Phil (обговорення) 15:09, 15 лютого 2021 (UTC)[відповісти]