Оренбург – Салават – Уфа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оренбург – Салават – Уфа. Карта розташування: Росія
Уфа
Уфа
Салават
Салават
Оренбурзький ГПЗ
Оренбурзький ГПЗ
Схема трубопровідної системи

Оренбург – Салават – Уфа – трубопровідна система в Оренбурзькій області та Башкортостані, призначена для транспортування газового конденсату, широкої фракції легких вуглеводнів (ШФЛУ, нефракціонований продукт, що включає переважно пропан та бутан з домішками пентану і гексану) та етану.

В першій половині 1970-х почалось освоєння унікального Оренбурзького газоконденсатного родовища зі спорудженням Оренбурзького ГПЗ. При цьому в 1971 та 1974 роках (ще до запуску ГПЗ) ввели в дію дві нитки продуктопроводу Оренбург – Салават, які мали довжину по 215 км та були виконані в діаметрі 350 мм. У Салаваті споживачами протранспортованого ресурсу могли бути нафтопереробний завод, піролізне виробництво нафтохімічного комбінату та установка фракціонування ЗВГ.

В 1980-му ввели в дію третю нитку, яка пройшла через Салават та досягнула Уфи, де також працювали нафтопереробний завод та піролізне виробництво. Ця нитка мала довжину 407 км та була виконана в діаметрі 350 мм.

З 1988 по 1998 роки велось будівництво четвертої нитки по маршруту Оренбург – Салават – Уфа довжиною 407 км. За іншими даними, завершення цього будівництва припало на 2010 рік. При цьому варто відзначити, що у 1980-х роках Оренбурзький ГПЗ отримав нове потужне джерело сировини – казахське родовище Карачаганак.

З 2007-го по першій нитці могли перекачувати етанову фракцію у газовій фазі з робочим тиском 2,5 МПа, споживачем якої виступило все те ж салаватське піролізне виробництво.

З 1988-го у складі системи працює проміжна насосна станція «Подлєсная» потужністю 5,4 МВт.[1][2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. kniga-khronika-ogkhk (PDF).
  2. Этан – высокоэффективное сырье нефтехимии. cyberleninka.ru. Процитовано 27 березня 2024.
  3. [Технические характеристики газопроводов, газопроводов-отводов и конденсатопроводов ООО "Газпром добыча Оренбург" Технические характеристики газопроводов, газопроводов-отводов и конденсатопроводов ООО "Газпром добыча Оренбург"]. {{cite web}}: Перевірте схему |url= (довідка)