Охорона природи, 1921 (книжка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шарлемань М. Охорона природи. Київ, 1921. — 48 с.

Біблографічне посилання

[ред. | ред. код]

Шарлемань М. Охорона природи. Київ, 1921. — 48 с.

Бібліотеки

[ред. | ред. код]

Примірники книжки зберігаються у Книжковій палаті та Науковій бібліотеці ім. Максимовича.

Зміст

[ред. | ред. код]
  1. Як людина нищить природу і що з того виходить
  2. Охорона природи в Америці
  3. Охорона природи в Зах. Европі
  4. Охорона природи в Африці, Австралії й Азії
  5. Охорона природи в Росії до революційної доби
  6. Охорона природи на Україні
  7. Список головнішої літератури в справі охорони природи

Про книжку

[ред. | ред. код]

1919 року видатний зоолог та природо охоронець Микола Васильович Шарлемань планував видати в «Трудах» Сільськогосподарського вченого комітету України[1] серйозну працю про охорону природи в світі, що мав розпочати цілий цикл науково-популярних природоохоронних книжок за його авторством.

Книжка «Охорона природи» вийшла друком лише за два роки (у зв'язку із тимчасовим припиненням діяльності Сільськогосподарського наукового комітету, на час деникинської влади у Києві)[2].

Через це, вона починається тривожними думками про наслідки громадянської війни для природи:

«Війна та революція завдали природі нашої країни глибоких ран. Порубано більше половини загальної площі лісів, розорано останні куточки степів, постріляно багато цікавих і рідких звірів та птахів, знищено та й ще нищиться багато риби в річках». 

На 50 сторінках (найбільше за обсягом природоохоронне видання початку 20 століття) міститься детальний опис втрат природи в світі за осяжний історичний період, а також опис природоохоронних ініціатив США, Західної Європи та Африки.

У книжці М.Шарлемань критично висловлюється щодо режиму Єллоустоунського національного парку: «На мій погляд, таке втручання в природу, як акліматизація риб, винищення хижаків ледве чи погоджується з науковою ідеєю заповідного парку».

Щодо ж України, то у виданні викладені всі наявні відомості про охорону природи у дореволюційний період, подаються відомості про природоохоронні організації і установи та історію їх появи, основні події останніх років в галузі охорони природи. Загалом, автор закликав до масштабного розгортання природоохоронної діяльності, орієнтованої на західні стандарти.

Найважливіші цитати

[ред. | ред. код]
«Якими шляхами піде далі історія охорони природи на Україні, тепер, звичайно, сказати не можна, бо досі організація цієї справи в нас перебуває в зародковому стані. Поки що нашим завданням є, крім дрібних виступів на захист окремих пам'ятників природи, — широка пропаганда і популяризація ідей охорони природи серед широких народніх мас».
«Ми будемо йти до того, щоб усім стало ясно, що справа охорони природи в інтересах науки і практичного життя не повинна бути забутою».

Рецензії

[ред. | ред. код]

Книжка отримала теплі відгуки від колег. У своїй рецензії О.Яната зазначив:

«Треба побажати, щоб ця цінна і своєчасно видана книжка авторитетного в справах охорони природи автора, що стоїть і на чолі цієї справи на Україні, як голова Секції охорони природи С.-Г. наукового комитету України, як найскоріше і як найширше розійшлася в Україні і спричинилася до розвитку в нас ідей охорони природи».

Заборона книги

[ред. | ред. код]

У 40-х роках Головлітом заборонено видавати в бібліотеках чимало книжок природоохороної тематики. Серед перших у цих чорних списках була та сама брошура Шарлеманя «Охороняйте рідну природу!»[3].

Очевидно, більша частина накладу книги була знищенна. Сьогодні вона є однією з найбільших бібліографічни рідкостей серед природничої літератури в Україні. Достовірно відомо лише наявність примірників у Бібліотеці ім. Максимовича (Київ) та НБУ ім. В. В. Вернадського.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Сільськогосподарський вчений комітет України, існував з 1918 по 1927 роки при Міністерстві земельних справ. (Джерело: Професор Яната Олександр Алоїзович (1888—1927 р.): Збірник документів і матеріалів / Уклад. В. А. Вергунов, Т. Ф. Дерлеменко; наук. ред. В. А. Вергунов. — К. : Аграрна наука, 2003. — 224 с.
  2. Яната О.Рецензія. Шарлемань М. Охорона природи / О.Яната // Український ботанічний журнал. — 1921. — № 1-2. — С. 55
  3. Зведений покажчик застарілих видань, що не підлягають використанню в бібліотеках громадського користування та книготоргівельній сітці. — Х. : Вид.-во Книжкової Палати УРСР, 1954. — 393 с.

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. Василюк О. Визначні видання в галузі заповідної справи початку ХХ століття (1914—1932 рр.) // Регіональні аспекти флористичних і фауністичних досліджень: матеріали Другої міжнародної науково-практичної конференції (24-25 квітня 2015 р., смт Путила) / відп. ред. І. В. Скільський ; М-во екології та природн. ресурсів України, Нац. природн. парк «Черемоський» та ін. — Чернівці: Друк Арт, 2015. — С.368-375
  2. Василюк О. Микола Шарлемань: сторінки біографії видатного природоохоронця // «Біологія і хімія в рідній школі». — 2016. — № 1.с.36-43
  3. Шарлемань М. Охорона природи. Київ, 1921. — 48 с.
  4. Яната О.Рецензія. Шарлемань М. Охорона природи / О.Яната // Український ботанічний журнал. — 1921. — № 1-2. — С. 55