Папське мило

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Папське мило — глузлива назва мила, яке вироблялося за патентом, виданим Карлом І. Оскільки до складу правління компанії-виробника входили католики, термін «папське мило» (на честь Папи Римського) застосовувався до цього монопольного товару. Антикатолики вважали його особливо шкідливим для білизни та рук прислуги[1].

Під час правління англійського короля Карла I (1629—1640) одним із способів, у який він намагався залучити інвестиції, була видача патентів. Це стало можливим завдяки лазівці у статуті, який забороняв такі дії.

Один з таких патентів був виданий миловарній корпорації[2][a].

Миловарна промисловість перебувала під наглядом лорда-скарбника Портленда та його друзів, всі вони були католиками. Коли Портленд помер, Лауд і Коттінгтон поборолися за компанію, яка до кінця 1630-х років збільшила щорічний прибуток для корони до майже 33 тисяч фунтів.

Стверджувалося, що папське мило залишає шрами на душі, а також на шкірі та тканині.

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. Статут забороняв надання монополій приватним особам, але Карл обійшов це обмеження, надавши монополії компаніям.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Justin Pollard. Dr Trelawney's Cabinet of Historical Curiosities: This Month's Subject: Soap. Архів оригіналу за 4 March 2016.
  2. Martz, Dorilyn Ellen, and College of William and Mary. Department of History. Charles I and «Popish Soap»: An Exercise in Factional Court Politics. 2000.
  3. Coward, 2003, с. 167; Gregg, 1981, с. 215—216; Hibbert, 1968, с. 138; Loades, 1974, с. 385.

Бібліографія[ред. | ред. код]