Польська астрономічна олімпіада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Астрономічна олімпіада (офіційна назва Міністерства національної освіти — Олімпіада з астрономії та астрофізики[1]) — шкільна олімпіада з астрономії, яка організовується з 1957/58 навчального року для учнів середніх шкіл. Організатором конкурсу є Сілезький планетарій.

Олімпіада фінансується Міністерством національної освіти[2].

Конкурс складається з трьох частин[3] :

  • шкільний етап — розв'язування двох серій завдань (у тому числі контрольного завдання) та направлення розв'язків до головного комітету олімпіади;
  • районний етап — розв'язування чотирьох завдань, у тому числі одного практичного;
  • центральний етап — розв'язування шести завдань (у тому числі одного спостережного) у два тури. У разі поганої погоди спостережне завдання заміняється на завдання з аналізу даних.

П'ять найкращих учасників центрального етапу номінуються представляти Польщу на Міжнародній олімпіаді з астрономії та астрофізики.

Перемога чи вихід у фінал олімпіади дають переваги при вступі в деякі польські університети.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Terminarz poszczególnych etapów Olimpiad w roku szkolnym 2015/16 (PDF)
  2. Wyniki oceny merytorycznej otwartego konkursu ofert pt.: „Organizacja i przeprowadzenie olimpiad i turniejów w latach szkolnych 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019” (PDF) (пол.). 12 травня 2016.
  3. Regulamin Olimpiady Astronomicznej (PDF), архів оригіналу (PDF) за 12 жовтня 2019, процитовано 1 січня 2023 {{citation}}: Cite має пустий невідомий параметр: |inventor= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]