Портал:Сільське господарство/Науковці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фотопортрет Голодриги П.Я.

Павло́ Я́кович Голодри́га (1920, Вінницька обл. с. Сутиски —1986, Ялта, Крим) — селекціонер, біолог. Працював у галузі виноградарства. Автор кількох сортів нового винограду. Почесний доктор наук кількох європейських університетів (doctor honoris causa), тобто за реальний внесок у наукову галузь.

Біографія[ред. код]

До війни 1941–1945 рр. встиг стати студентом у Краснодарі. Навчання перервала війна.

Брав участь у бойових операціях у складі танкового полку, де служив начальником радіозв'язку, мав чин капітана. Студентський квиток і залікова книжкка Голодриги згоріли під час бою.

Після війни продовжив навчання в Краснодарі. Захистив докторську дисертацію. 10 років був директором Національного інституту винограду і вина «Магарач». Ім'я науковця викарбувано золотими літерами на мармуровій дошці в інституті «Магарач».

Коло наукових проблем[ред. код]

Його добре пояснює вислів Павла Яковича в середині 1980-х:

Ліві лапки Селекціонери 21 століття будуть працювати з Електронно обчислювальною машиною ( далі ЕОМ ). Ми вперше в виноградарстві зробили метою створення банку ознак гетерогенного генофонду. ЕОМ для селекції ми вже застосували. Селекціонеру не потрібно буде тримати у власній пам'яті 20 000 ознак - він буде працювати з машиною : ЕОМ спрогнозує схрещення, а праця з генами буде досить свідома - оце напрямок 21 століття. Вже закладається база для селекції на клітинному рівні, тобто ми можемо свідомо відбирати мутації на клітинному рівні і виростити рослину з однієї клітини. Праві лапки

Тепер це вже сторінки історії науки. Наукові проблеми, що опрацовував тоді вчений, стали реальним сьогоденням.

Вибраний перелік сортів, виведених професором[ред. код]

Під керівництвом вченого створено понад 40 сортів винограду, які відрізняються підвищеною морозостійкістю, практично не потребують хімічного захисту від мілдью, сірої гнилі, оїдіуму, тому дають екологічно чисту продукцію хорошої якості і сприяють збереженню природного середовища.

Добре відомі районовані раніше в різних виноградарських зонах сорти Первісток Магарача, Подарунок Магарача, Антей магарацький, Ювілейний Магарача, Аврора Магарача, Данко, Цитронний Магарача, Рісус.

Менш відомі і менш поширені сорти, передані в Держсортовипробування з 1983 по 1986 рр. Це Спартанець Магарача, Кентавр магарацький, Тавквері Магарача, Рислінг Магарача, Ркацителі Магарача - технічні і Пухляковський Магарача, Асма Магарача, Нимранг Магарача - сорти для споживання в свіжому вигляді.

З генофонду, створеного професором П.Я. Голодригою вже після його загибелі, Інститутом «Магарач» були передані в Держсортовипробування сорти Інтервітіс Магарача, Цитронний Магарача, Гранатовий Магарача, Бурштиновий Магарача, Кримчанин, Магармен, Атлант, Геркулес, Пам'яті Голодриги, Альмінський, Могаби, Оксамитовий.:::::::::::::::: Докладніше