Приозерська збагачувальна фабрика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приозерська збагачувальна фабрика. Карта розташування: Казахстан
Приозерська ЗФ
Приозерська ЗФ
Місце розташування підприємства

Приозе́рська збагачувальна фабрика — підприємство гірничодобувної галузі, майданчик якого розташований у Карагандинській області Казахстану неподалік від західного узбережжя озера Балхаш.

Приозерська фабрика з вилучення золота потужністю 150 тисяч тонн руди на рік стала до ладу в 1994 році та первісно належала компанії «АБС-Балхаш», утвореній шляхом об'єднання ряду старательських артілей та рудників (Шолкизил, Енбекши та інші).

У 2008-му провели реконструкцію, яка надала можливість переробляти золотовмісні хвости фабрики та збільшили її потужність до 500 тисяч тонн на рік.

Ще в першій половині 2000-х «АБС-Балхаш» збанкрутувала і 2005-го фабрику продали на торгах. Відтак її власником стала компанія «Ер–Тай», що готувалась до розробки розташованих за дві сотні кілометрів у Жамбилській області родовищ Родникове та Дружноє, розробка яких почалась у 2011 та 2012 роках відповідно. Поставки з них свинцевої руди, що відбувались залізничним транспортом, тривали до 2022 року.

Наразі існує проєкт використання Приозерської фабрики для переробки окисленої та сульфідної свинцевої золотовмісної руди родовища Коскудук.[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. inkaraganda.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Назначены новые сроки и условия продажи золотодобывающей «АБС-Балхаш». www.caravan.kz (рос.). Процитовано 15 січня 2024.