Прорва – Толкин – Опорна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прорва – Толкин – Опорна. Карта розташування: Казахстан
Толкин
Толкин
Прорва
Прорва
Опорна
Опорна
Схема газопроводу

Прорва – Толкин – Опорна – газопровід на заході Казахстану, призначений для видачі продукції кількох родовищ.

У 2003 році казахсько-молдавське підприємство «Казполмунай» ввело в дію установку комплексної підготовки газу (УКПГ) на нафтогазоконденсатному родовищі Боранколь. Вона була розрахована на прийом 3 млн м3 на добу,[1] при цьому більшість ресурсу очікували отримувати з нафтогазоконденсатного родовища Толкин, розробка якого стартувала за пару років. В межах проекту спорудили систему трубопроводів, що включає:

- трубопровід довжиною 50 км з діаметром 530 мм від Толкин до Боранколь, по якому перекачується багатий на конденсат сирий газ;

- два газопроводи завдовжки біля двох десятків кілометрів з діаметром 530 (за іншими даними – 420) мм від установки підготовки на Боранколь до компресорної станції Опорна, яка розташована на ділянці Бейнеу – Макат газопроводу Центральна Азія – Центр, що перетинає західні області Казахстану.

В 2010-му через невиконання інвестором своїх зобов’язань Толкин та Боранколь перейшли під управління казахської державної компанії «Казмунайгаз». А в 2017-му належна до останньої компанія «Ембамунайгаз» в межах проекту припинення спалювання попутного газу на Прорвинській групі нафтових родовищ ввела в дію установку комплексної підготовки газу на родовищі Прорва та газопровід Прорва – Толкин довжиною 64 км.

В першій половині 2020-х на тлі збільшення продуктивності УКПГ Прорва виник проект прокладання ще однієї нитки від Толкин до місця врізки у газопровід Центральна Азія – Центр довжиною 76 км з діаметром 273 мм.[2][3][4][5]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. На месторождениях Толкын и Баранколь в Мангистауской области завершено строительство установки комплексной подготовки газа. www.caravan.kz (рос.). Процитовано 15 січня 2024.
  2. В ходе рабочей поездки Премьер-Министра К. Масимова по Мангистауской области приняты важные решения. Информационная система ПАРАГРАФ (рос.). Процитовано 15 січня 2024.
  3. Щоб переглянути, увійдіть або зареєструйтеся. m.facebook.com (укр.). Процитовано 15 січня 2024.
  4. ​ЭМГ погасит свои факелы. Ақ Жайық (рос.). Процитовано 15 січня 2024.
  5. Установка по утилизации попутного газа появилась у «Эмбамунайгаза» на Прорвинской группе месторождений. zonakz.net (ru-RU) . 20 червня 2017. Процитовано 15 січня 2024.