Підводний центр обробки даних

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Project Natick або підводний центр обробки даних — відокремлена герметична ємність з обладнанням, опущена у цистерні під воду у інертному середовищі. Концепт підводного датацентру виник як ідея у Microsoft із 2014 року, вже в 2018 році була опущена експериментальна цистерна під воду. Проект отримав назву Project Natick.[1][2] Корпорація Майкрософт вважає, що підводні центри обробки даних надійні, практичні та стабільно використовують енергію.[3]

Підсумки експерименту[ред. | ред. код]

За попередніми підсумками експерименту виявився ряд переваг підводного розміщення серверів. За даними Microsoft біля 50 % людей живе у прибережній зоні. Розміщення серверів у прибережній зоні здає найменший час відгуку до сервера. Охолодження серверів можна здійснити набагато краще та ефективніше завдяки стиснутий газовій атмосфері — азоту який подають під великим тиском у замкнуту герметичну ємність, що містить сервери — таким чином виключається вплив кисню та пилу. Microsoft заявила, що рівень відмови обладнання склав 1/8 від такого ж рівня як у наземних дата центрах.[4] Вода яка оточує цистерну є ефективним охолоджувачем, а азот під тиском є у декілька разів більше ефективним теплоносієм. Ще однією особливістю заявлена безпека розміщеного обладнання: подібний підхід розміщення не потребує охорони, штату охорони, та інфраструктури керування доступом людей до приміщення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Why Microsoft Thinks Underwater Data Centers May Cost Less. datacenterknowledge.com (англ.).
  2. Підводний центр обробки даних microsoft.
  3. John Roach (14.09.2020). Microsoft finds underwater datacenters are reliable, practical and use energy sustainably. news.microsoft.com (англ.).
  4. Project Natick Phase 2. natick.research.microsoft.com.

Посилання[ред. | ред. код]