Підземне сховище Бренем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підземне сховище Бренем. Карта розташування: Техас
Бренем
Бренем
Місце розташування сховища

Підземне сховище Бренем — колишнє підприємство нафтогазової промисловості Техасу, котре знаходилось за сотню кілометрів на південний захід від Х'юстона.

З початку 1980-х років запрацювала трубопровідна система Seminole NGL, котра здійснює вивіз зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ) із району на межі Техасу та Нью-Мексико до центру фракціонування Монт-Белв'ю, розташованого за три десятки кілометрів на схід від Х'юстона. При цьому західніше зазначеного міста її сполучили із підземним сховищем Бренем, котре надавало можливість зберігання суміші ЗВГ.

Сховище мало одну каверну, створену шляхом розмивання соляних відкладень. Вона могла вмістити 380 тисяч барелів ЗВГ та з'єднувалась із поверхнею свердловиною довжиною 810 метрів. Спущена в останню компоновка (насосно-компресорні труби) довжиною 860 метрів дозволяла здійснювати закачування та відбір соляного розчину, за допомогою чого здійснювалось витіснення ЗВГ. Для зберігання цього розчину існувало два наземні басейни[1].

Планувалось ралізувати проект розширення сховища, проте у квітні 1992-го внаслідок витоку газу відбулось його накопичення у пониженні рел'єфу з наступним займанням, що призвело до загибелі трьох осіб та руйнації п'яти будинків. Як наслідок, регуляторний орган ухвалив рішення про закриття об'єкту[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Salt dome explosion rocked area near Brenham 27 years ago. ABC13 Houston (англ.). 8 квітня 2019. Процитовано 9 березня 2020.
  2. StackPath. www.ogj.com. Процитовано 9 березня 2020.