Підземне сховище Редватер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підземне сховище Редватер. Карта розташування: Канада
Редватер
Редватер
Підземне сховище Редватер

Підземне сховище Редватер – розташований у канадській провінції Альберта комплекс каверн для зберігання продуктів нафтогазової та нафтохімічної промисловості.

Підземне сховище спорудили разом із введеною в експлуатацію у 1998 році установкою фракціонування Редватер, котра здійснює розділення суміші зріджених вуглеводневих газів. Зберігання суміші (Y-grade NGL), а також виділених з неї етану, пропану та бутану, організували у кавернах, створених шляхом розмивання соляних відкладень формації Лотсберг (девонський період, товщина соляних покладів може перевищувати двісті метрів). Станом на 2012 рік у складі сховища діяло 10 каверн загальною ємністю 6,5 млн барелів, а одним з напрямків видачі продукції було постачання піролізних установок у Джоффре за допомогою етанопроводу AEGS (Alberta Ethane Gathering System) та пропанопроводу JFP (Joffre Feedstock Pipeline).

У 2012-му на редватерському майданчику запрацювала установка фракціонування олефінів, одним з продуктів якої є етан-етиленова суміш, а наступного року у складі сховища з’явилась призначена для її зберігання окрема каверна. Тоді ж сховище підключили до етиленопроводу EDS (Ethylene Distribution System) та ввели каверну для зберігання етилену ємністю 0,5 млн барелів. Всього за 2013-2016 роки додали 8 нових підземних об’єктів загальною ємністю 3,8 млн барелів, ще кілька каверн знаходились на стадії спорудження.

У сховищі також можливе зберігання синтетичної нафти, отриманої під час апгрейду бітумів з нафтоносних пісків.[1][2][3][4][5][6]

Можливо також відзначити, що неподалік діє ще два комплекси підземного зберігання етилену Форт-Саскачеван та Хартленд.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. PEMBINA PIPELINE CORPORATION Spring Newsletter 2013 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 1 липня 2017.
  2. Lotsberg Formation. weblex.nrcan.gc.ca. Процитовано 6 травня 2019.
  3. Pembina Salt Cavern Program. Rangeland Engineering Ltd (амер.). 8 липня 2015. Архів оригіналу за 6 травня 2019. Процитовано 6 травня 2019.
  4. Proposed Redwater Ethylene Delivery System Lateral Pipeline Project (PDF).
  5. Pembina Pipeline Corporation C o r p o r a t e U p d a t e | A u g u s t 2017 | TSX: PPL; NYSE: PBA (PDF).
  6. Redwater Ethylene Injection Site. Rangeland Engineering Ltd (амер.). 5 липня 2015. Процитовано 6 травня 2019.