Підземне сховище газу Північний Сох

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підземне сховище газу Північний Сох. Карта розташування: Киргизстан
Північний Сох
Північний Сох
Місце розташування компресорної станції сховища

Підземне сховище газу Північний Сох — інфраструктурний об'єкт газової промисловості на півдні Ферганської долини.

Сховище, яке почало роботу в 1976 році, створили у випрацьованому газовому покладі родовища Північний Сох. Ресурс для закачування надходив по системі Хаваст – Фергана, а видача газу була можлива як нею, так і по газопроводу Північний Сох — Наманган. На початку 2010-х експлуатація західної частини Хаваст — Фергана, що проходить через Таджикистан, припинилась, натомість газ могли подавати по реверсованій ділянці Сох — Наманган.

Сховище спорудили в часи існування СРСР, після розпаду якого воно опинилось на території Киргизстану (поле свердловин) та Узбекистану (компресорна станція). Це призводило до суперечок і в 2011-му уряд Киргизстану прийняв рішення про вилучення належних Киргизстану об'єктів сховища у узбецької компанії, що здійснювала експлуатацію.

У 2023-му оголосили, що сторони дійшли згоди щодо відновлення роботи ПСГ, при цьому очікується, що воно матиме здатність видавати до газотранспортної системи 13 млн м3 на добу та міститиме 2,5—3 млрд м3 газу, з яких 1,3 млрд м3 належатиме до активного об'єму.[1][2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Постановление Жогорку Кенеша Кыргызской Республики от 13 мая 2011 года № 428-V «О возврате подземного газохранилища «Северный Сох», газонефтяных месторождений «Северный Сох» и «Чонгара-Галча», расположенных на территории Баткенской области и эксплуатируемых Национальной холдинговой компанией «Узбекнефтегаз», в юрисдикцию Кыргызской Республики». Информационная система ПАРАГРАФ (рос.). Процитовано 9 червня 2024.
  2. erosti-gaz-saqlash-inshooti-qayta-ishga-.
  3. Узбекистан и Кыргызстан планируют восстановить подземное хранилище газа «Северный Сох». Радио Озодлик (рос.). 12 квітня 2023. Процитовано 9 червня 2024.