Пітхана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пітхана
mPí-it-ḫa-a-na-aš
Народився невідомо
Куссар
Помер 1800-ті роки до н.е.
Каніш
Поховання Куссар
Національність хетти
Діяльність суверен
Титул рабаум Куссара
Попередник ?
Наступник Анітта
Діти Анітта

Пітхана (кін. XIX — поч. XVIII ст. до н. е.) — володар міста держави Куссар. Засновник Раннього хеттського царства.

Життєпис[ред. | ред. код]

Основні відомості про Пітхана містяться в тексті на кам'яній стелі його сина Анітти (відомий за копіями XIII ст. до н. е.). Останній уславлює батька за підкорення потужного міста-держави Неси (близько 1774 року до н. е.). Його було приєднано до земель куссара, а мешканці зрівняні управах в підданими Пітхана. Це було пов'язано зтим, що Неса була центром торгівлі, тут розташовувалася друга за значімістю ассирійського колонія купців.

Місцезнаходження Неси дискутується: значна частина істориків вбачають в ньому назву міста Каніш, припускаючи, що написання «Неса» передає хеттське вимова цієї назви, як «Гнеса».

У сувої членів організації аккадских купців, знайденому в Карум Каніш, згадано «великого володаря» (рабаума) Пітхана і «начальник сходів» (рабі сіммільтім) Анітта. З огляду на це припускається, що вже вцей час у хеттів існував інститут офіційного спадкоємця або молодшого царя-співволодаря. Висловлюється думка, що Пітхана першим прийняв титул царя хеттів. Йому спадкував син Анітта.

Джерела[ред. | ред. код]

  • История Древнего Востока. Зарождение древнейших классовых обществ и первые очаги рабовладельческой цивилизации. Часть 2. Передняя Азия. Египет / Под редакцией Г. М. Бонгард-Левина. — М.: Главная редакция восточной литературы издательства «Наука», 1988. — 623 с. — 25 000 экз.
  • Kuhrt, Amélie (1995). The Ancient Near East, Volume I. London and New York: Routledge. p. 226. ISBN 0-415-16763-9.
  • Fortson, Benjamin W., IV (2004), Indo-European Language and Culture, Blackwell Publishing, ISBN 1-4051-0316-7