Рамаз Чочишвілі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рамаз Чочишвілі
Рамаз Шотайович Чочишвілі
груз. რამაზ შოთას ძე ჩოჩიშვილი
Загальна інформація
Національність грузин
Громадянство Грузія
Місце проживання Тбілісі
Народження 14 листопада 1975(1975-11-14) (48 років)
Горі, Грузинська РСР, СРСР
Батько Шота Чочишвілі
Спорт
Країна  Грузія
Вид спорту дзюдо
Нац. збірна Грузія
Тренери Q110177386?[1]
Участь і здобутки

Рамаз Шотайович Чочишвілі (груз. რამაზ შოთას ძე ჩოჩიშვილი; 14 листопада 1975, Горі) — грузинський дзюдоїст, представник важкої і напівважкій вагових категорій. Виступав за збірну Грузії з дзюдо в період 1993-2006 років, тричі бронзовий призер чемпіонатів Європи, переможець і призер етапів Кубка світу.

Біографія

[ред. | ред. код]

Рамаз Чочишвілі народився 14 листопада 1975 року. Син видатного грузинського дзюдоїста Шоти Чочишвілі, олімпійського чемпіона з дзюдо, багаторазового призера європейських і світових першостей.

Дебютував на міжнародній арені в сезоні 1993 року, посівши п'яте місце на міжнародному турнірі в Сеулі.

У 1994 році увійшов до основного складу грузинської національної збірної і виступив на чемпіонаті Європи у Гданську, де вибув з боротьби за медалі вже після першого поєдинку. Став срібним призером міжнародного турніру у Москві.

У 1995 році здобув перемогу на юніорському Кубку атома в Угорщині і виграв бронзову медаль на юніорському європейській першості в Вальядоліді.

На чемпіонаті Європи 1996 року в Гаазі завоював бронзову нагороду у заліку абсолютної вагової категорії, поступившись на стадії півфіналів представнику Туреччини Селімові Татароглу. Крім цього, здобув бронзу на етапі Кубка світу у Варшаві, посів п'яте місце на етапі Кубка світу в Москві, був другим у заліку грузинського національного першості в напівважкій вазі.

У 1998 році виграв срібну медаль на етапі Кубка світу в Мюнхені, тоді як на європейській першості в Ов'єдо потрапити до числа призерів не зміг, посівши лише на сьому позицію.

У сезоні 1998/99 взяв бронзу на домашньому етапі світового кубка у Тбілісі, здобув перемогу на етапі в Леондінгу, став п'ятим на чемпіонаті Європи у Братиславі. Студентом представляв країну на літній Універсіаді в Пальма-де-Мальорці, здобувши срібну нагороду у відкритій ваговій категорії — у вирішальному фінальному поєдинку поступився румуну Александру Лунгу. Брав участь в чемпіонаті світу у Бірмінгемі, де вже у 1/32 фіналу відкритої вагової категорії програв Селімові Татароглу.

У сезоні 1999/2000 був кращим на етапах Кубка світу у Тбілісі та Москві, боровся на європейській першості у Вроцлаві.

На чемпіонаті Європи 2001 року в Парижі виграв бронзову медаль в абсолютній ваговій категорії, зазнавши поразки у півфіналі від росіянина Олександра Михайлина, на чемпіонаті світу у Мюнхені посів п'яте місце, поступившись таким дзюдоїстам як Аріель Зєеві і Франк Меллер.

У 2003 році знову завоював бронзову медаль європейської першості, ставши третім в абсолютній ваговій категорії на змаганнях у Дюссельдорфі, де єдине поразки зазнав на стадії чвертьфіналу від голландця Денніса ван дер Геста. При цьому на світовій першості в Осаці великого успіху не добився, зупинившись в 1/16 фіналу.

Останній раз показав скільки-небудь значущий результат на міжнародному рівні у сезоні 2006 року, на Суперкубку світу в Москві — на стадії 1/16 фіналу був переможений болгарином Іваном Ілієвим. Незабаром після закінчення цих змагань вирішив завершити спортивну кар'єру.

Коли у 2015 році Шота Чочишвілі посмертно був введений до Зали слави Міжнародної федерації дзюдо, Рамаз отримав нагороду за батька.

Досягнення

[ред. | ред. код]
Рік Турнір Місце Вагова категорія
2003 Чемпіонат Європи з дзюдо 3-й абсолютна
2001 Чемпіонат світу з дзюдо 5-й абсолютна
Чемпіонат Європи з дзюдо 3-й абсолютна
1999 Чемпіонат світу з дзюдо 5-й абсолютна
Універсіада 2-й абсолютна
1998 Чемпіонат Європи з дзюдо 7-е абсолютна
1996 Чемпіонат Європи з дзюдо 3-й абсолютна

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Профіль на сайті judoinside.com[недоступне посилання з вересня 2019] (англ.)
  1. http://vsambo.ru/trenery/papitashvili-guram/