Рас-Шукейр – Хургада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рас-Шукейр – Хургада. Карта розташування: Єгипет
Рас-Шукейр
Рас-Шукейр
Хургада
Хургада
Сафага
Сафага
Пункти, сполучені газопроводом

Рас-Шукейр – Хургада – газопровід у червономорському регіоні Єгипту, який живить район курортного міста Хургада.

У 1980-х роках в Єгипті спорудили газопровід Рас-Шукейр – Суец, що дозволило залучити до господарського використання попутний нафтовий газ місцевих родовищ. За два десятиліття провідну роль у забезпеченні блакитним паливом споживачів північного сходу країни перебрали на себе родовища, виявлені у Середземному морі, як наслідок, виникла можливість виділити ресурс для газифікації курортного регіону Хургади.

Вихідний пункт нового газопроводу облаштували на ділянці початковій ділянці системи Рас-Шукейр – Суец, яка виконана в діаметрі 400 мм. Хоча трубопровід на Хургаду має діаметр 600 мм, він може отримувати живлення не лише зі сторони газопереробного заводу Рас-Шукейр, але і з північного напрямку за умови реверсування потоку, а також від газопереробного заводу Зейт-Бей. Довжина газопроводу Рас-Шукейр – Хургада становить становить 127 (за іншими даними – 135) км, пропускна здатність – 6,5 млн м3 на добу.

Газопровід став до ладу в 2007 році.[1][2] Великим споживачем доправленого по ньому блакитного палива є ТЕС Хургада, на якій у 2016-му запустили нову чергу, що збільшила потужність станції утричі.

Наприкінці 2010-х анонсували проект подовження лінії від Хургади до розташованого південніше курорту Сафага.[3] Цей відтинок матиме такий же діаметр 600 мм та довжину 39 км.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Latest News. www.rotork.com (англ.). Процитовано 15 травня 2023.
  2. Cairo secures pipeline finance. MEED (англ.). 16 лютого 2007. Процитовано 15 травня 2023.
  3. News13 – Ecoconserv (амер.). Процитовано 15 травня 2023.