Рудник Південний Моінкум (КАТКО)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудник Південний Моінкум (КАТКО). Карта розташування: Казахстан
Південний Моінкум
Південний Моінкум
Місце розташування рудника

Рудник Південний Моінкум (КАТКО) – гірничодобувне підприємство на півдні Казахстану, яке здійснює видобуток урану.

Родовище Моінкум простягнулось у меридіональному напрямку на сім десятків кілометрів та ділиться на кілька ділянок. Відкрита в 1976-му ділянка №1 (Південна) у підсумку була розділена між казахським державним концерном «Казатомпром» та спільним підприємством «КАТКО», засновниками якого виступили французька корпорація AREVA (51%) та все той же «Казатомпром» (49%).

«КАТКО» отримало північну частину Південної ділянки та після трьох років експериментальної розробки почало в 2006-му повномасштабну розробку з використанням методу підземного вилуговування. Проектна потужність рудника була визначена на рівні 500 тон урану на рік.

Отриманий з рудників (окрім Південного Моінкуму «КАТКО» також належить рудник Торткудук) товарний десорбат проходить переробку на створеному «КАТКО» збагачувальному майданчику, який продукує закис-окис урану.

Станом на кінець 2021 року ресурси належної «КАТКО» частини ділянки Південний Моінкум оцінювались у 7,3 тисячі тон урану, а розробку планувалось вести до 2028 року.[1][2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. uk31126_kap_2022_cpr_letter_rus_1 (PDF).
  2. НАК «Казатомпром» и французская компания AREVA запускают в промышленную эксплуатацию рудник «Южный Моинкум» | Kazakhstan Today. www.kt.kz (рос.). Процитовано 16 січня 2024.
  3. Урановый чемпион. Журнал ГМП (ru-RU) . 20 травня 2020. Процитовано 16 січня 2024.