Себастьян Опалінський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Себастьян Опалінський
Sebastian Opaliński
Народився 1485(1485)
Помер 1538
Підданство Королівство Польське
Національність поляк
Діяльність дипломат
Суспільний стан шляхтич
Посада Королівський секретар
Конфесія католицтво
Рід Опалінські
Батько Петро Опалінський
Мати Анна Збошинська
Герб
Герб

Себастьян Опалінський (пол. Sebastian Opaliński; 1485 —1538) — державний та церковний діяч, дипломат Королівства Польського.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з польського магнатського роду Опалінських. Другий син Петра Опалінського, генерального старости великопольського, і Анни Збошинської. Народився 1485 року.

У 1512 році стає познанським каноніком. Того ж року призначається королівським секретарем. У 1523 році стає краківським, а згодом вроцлавським каноніком.

У 1530 році призначається кустошем (куратором) познанського капітулу. Того ж року за дорученням короля Сигізмунда I здійснив дипломатичну поїздку до угорського короля Яноша I Заполья. Опалінський мав висловити Заполья пропозицію щодо укладення миру з імператором Священної Римської імперії Фердинандом І Габсбургом мінімум на 1 рік за посередництва Польщі та підтримки Георга, герцога Саксонського. Для цього король Польщі просив Заполья надіслати своїх представників до Вроцлава і узгодити це питання з султаном Сулейманом I, щоб уникнути конфліктів та непорозумінь. Опалінський впорався із завданням, умовивши угорського короля пристати на ці умови.

1535 року обирається каноніком познанським і настоятелем познанського собору. У 1536 році обирається послом (депутатом) від Познанського воєводства на вальний сейм, що проходив у Сьроді-Великопольській (до 1537 року). Помер у 1538 році.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Hr. Seweryn Uruski "Rodzina,.Herbarz Szlachty Polskiej" (tom 12, str. 355-360, Opalińscy, pierwotnie Opaleńscy herbu Łodzia)