Семантична роль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

В окремих лінгвістичних теоріях семантичні ролі (або тематичні ролі) — це різні відношення, у які може вступати група іменника стосовно дії чи стану, схарактеризованих головним дієсловом.

Наприклад, у реченні «Марійка з'їла яблуко», Марійка є виконавцем дії, отже, вона є агенсом;[1] яблуко — це те, що їдять, тому це пацієнт тощо.

З моменту введення в середині 1960-х років Джеффрі Ґрубером і Чарльзом Філмором[2][3] семантичні ролі зайняли місце серед важливих та обговорюваних лінгвістичних концепцій через їхній потенціал у поясненні зв'язку між синтаксисом і семантикою, тобто те, як значення впливає на поверхневу синтаксичну структуру мови. Поняття семантичних ролей відіграє центральну роль, особливо у теоріях функціональних мовно-порівняльних (типологічних) граматик.

Хоча більшість сучасних лінгвістичних теорій посилаються на засади цієї теорії в тій чи іншій формі, назви конкретних відношень різняться, так само як і всього концепту загалом: з подібним змістом використовуються назви «роль учасника», «тематична роль» і «глибинний відмінок».

Історія[ред. | ред. код]

Поняття семантичних ролей було введено в теоретичну лінгвістику в 1960-х роках Джеффрі Грубером і Чарльзом Філлмором[3][2][4], а також Джекендоф доклався до їх дослідження у 1972 році.[3][5][6]

Зосередженість цих досліджень на семантичних аспектах і тому, як вони впливають на синтаксис, була частиною відходу від засад Хомського, орієнтованого на синтаксис, і, зокрема, поняття автономії синтаксису та його недавніх аспектів теорії синтаксису. (1965).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dahl, Östen. Lectures on linguistic complexity (PDF). UNIVERSITY of TARTU, Institute of Estonian and General Linguistics. Архів оригіналу (PDF) за 19 травня 2020. Процитовано 8 лютого 2016.
  2. а б Van Valin Jr, R. D. (2008). A6 Frame Semantics for Verbs[недоступне посилання]. Functional Concepts and Frames — Proposal.
  3. а б в Bornkessel, I., Schlesewsky, M., Comrie, B. & Friederici, A. (2009). Introduction — Semantic Roles as a core linguistic concept, pp.1-2, in I. Bornkessel et al. (Eds), Semantic Role Universals and Argument Linking (pp. 1-14). Berlin, New York: De Gruyter Mouton.
  4. Gruber (1965), Fillmore (1968)
  5. Jackendoff, R. S. (1972). Semantic interpretation in generative grammar.
  6. Rappaport Hovav, M., & Levin, B. (2015). The Syntax‐Semantics Interface, pp. 602—603 in The handbook of contemporary semantic theory, pp. 593—624.