Семененко Валерій Фокович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Семененко Валерій)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семененко Валерій Фокович
Народився 14 червня 1940(1940-06-14) (83 роки)
с. Христофорівка, Баштанський район, Миколаївська область, УРСР, СРСР СРСР
Громадянство Росія Росія
Національність українець
Діяльність інженер, громадський діяч
Alma mater Дніпропетровський державний університет
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня

Валерій Фокович Семененко (нар. 14 червня 1940)[1] — громадський діяч української діаспори Росії, один зі засновників і співголова Об'єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії «Українці Росії».

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Понад двадцять років життя Валерія Семененка, який мешкає в Російській Федерації з 1968 року, пов'язано з організованою діяльністю українських громадських організацій Росії, ініціатором створення яких наприкінці 1980-х років ще у колишньому Радянському Союзі він був. За його безпосередньої участі та ініціативи засновані Московське товариство української культури «Славутич», регіональна громадська організація «Українці Москви», Об'єднання українців Росії, Федеральна національно-культурна автономія українців Росії. Останнє призупинило діяльність через судове переслідування ФНКА в Росії[2].

Валерій Семененко багато років очолював українську недільну школу та згодом — Український культурно-освітній центр у Москві, одним з першим на території Росії поставив питання про необхідність створення системи української освіти в країні; був членом ініціативної групи зі створення у 1988 році Бібліотеки української літератури в Москві; активно сприяє розповсюдженню української преси та книжки в Росії; систематично бере участь у громадсько-політичних передачах та програмах на радіо та телебаченні.

Українська громада неодноразово обирала Валерія Семененка на керівні посади у громадських об'єднаннях: він багато років очолював регіональну громадську організацію «Українці Москви», у 1997 році обраний заступником голови Об'єднання українців Росії, у 2002 році — першим заступником, а у 2005 — співголовою Об'єднання та Федеральної національно-культурної автономії українців Росії. Обирався членом Ради Директорів Світового Конґресу Українців, членом ревізійної комісії Української Всесвітньої Координаційної Ради.

Нагороджений орденом Украни «За заслуги» ІІІ ступеня.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Семененко Валерій Фокович (укр.). www.kobza.com.ua. Українці Росії. Кобза. Процитовано 26 січня 2018.
  2. У Росії ліквідовано Федеральну національно-культурну автономію українців. Zahid.Net. 24 листопада 2010. Архів оригіналу за 25 листопада 2010. Процитовано 15 грудня 2010.