Система життєзабезпечення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Система життєзабезпечення в пілотованих польотах космічних апаратів — група пристроїв, які дозволяють людині виживати в космосі та підтримувати життя екіпажу корабля.

У незвичайних умовах космічного польоту (вакуум, променистий теплообмін, іонізуючі випромінювання) людина має перебувати в замкнутому герметичному відсіку космічного літального апарату. У населеному відсіку необхідно створювати умови для забезпечення нормального існування та роботи людини. Ці умови необхідно підтримувати протягом усього польоту, подаючи у відсік речовини, які споживає людина і видаляючи продукти її життєдіяльності. Бортові системи космічного літального апарату (КЛА), що вирішують ці завдання, називаються системами життєзабезпечення (СЖЗ).

Склад та призначення систем життєзабезпечення[ред. | ред. код]

  • Система киснезабезпечення (СКЗ) повинна забезпечувати подачу в атмосферу населеного відсіку кисню в кількості 0,9 кг/добу (на одну людину) і підтримувати парціальний тиск кисню в заданому діапазоні значень (18-32 кПа).
  • Система очищення атмосфери (СОА) повинна забезпечувати збирання та видалення з атмосфери вуглекислого газу в кількості 1,0 кг/добу, підтримувати його парціальний тиск на рівні не більше 1 кПа, а також забезпечувати очищення атмосфери від шкідливих мікродомішок, що виділяються людиною та обладнанням.

Ці дві системи часто функціонально об'єднуються в одну систему забезпечення газового складу атмосфери (СОГС).

  • Система водозабезпечення (СВЗ) повинна забезпечувати екіпаж питною водою у кількості 2,5 кг/(люд.-діб); у разі використання натуральних продуктів харчування, що містять воду (до 0,5 кг/добу), норма питної води зменшується до 2 кг/(люд.-добу).
  • Система живлення екіпажу (СЖЕ) повинна забезпечувати космонавта повноцінним харчуванням, з раціоном, що містить білки, жири та вуглеводи в масовому співвідношенні близько 1:1:4 та із загальною калорійністю до 12500 кДж/(люд.-діб).
  • Засоби регулювання температури та вологості атмосфери (ЗРТ) разом із загальною системою терморегулювання (СТР) повинні здійснювати: відведення з відсіку тепла, що виділяється людиною (~145 Вт/люд.), видалення з атмосфери парів води, що виділяються людиною (50 г/чол.-ч), а також підтримувати задану температуру (18-22 град. за Цельсієм), відносну вологість (30-70 %) і циркуляцію повітря (0,1-0,4 м /с).
  • Засоби видалення відходів (ЗВВ) повинні забезпечувати збирання та ізоляцію з атмосфери рідких (урини) та твердих продуктів життєдіяльності.
  • Засоби регулювання тиску (ЗРТ) повинні підтримувати загальний тиск атмосфери рівним 77-107 кПа, здійснювати контроль герметичності відсіку та компенсацію витоків повітря з відсіку.

Зазначені системи складають комплекс СЖО, що забезпечує безпосередні фізіологічні потреби людини, яка перебуває у замкненому відсіку. Крім цих систем до складу комплексу СЖО входять також такі кошти.

* аварійно-рятувальні скафандри, дихальні маски, що забезпечують захист екіпажу в аварійних ситуаціях — при розгерметизації відсіку, виникненні пожежі і т. ін.;
  • космічні скафандри для забезпечення виходу та роботи людини в космічному просторі поза відсіком КЛА.

Посилання[ред. | ред. код]