Скакун Микола Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скакун Микола Петрович
Народився 31 січня 1924(1924-01-31)
Уяринці, Тиврівський район, Україна
Помер 29 січня 2006(2006-01-29) (81 рік)
Тернопіль, Україна
Діяльність фармаколог
Alma mater Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
Заклад Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського
Нагороди
орден Вітчизняної війни II ступеня орден «Знак Пошани» орден Богдана Хмельницького III ступеня
Заслужений працівник вищої школи УРСР

Скакун Микола Петрович (31 січня 1924, с. Уяринці, нині Тиврівського району Вінницької області — 29 січня 2006, м. Тернопіль) — український вчений у галузі медицини. Доктор медичних наук (1961), професор (1963). Почесний академік Української АН національного прогресу (1996). Заслужений працівник ВШ УРСР (1981).

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1930 році вступив, а в 1940 році закінчив середню школу з відмінним атестатом.

У 1940 році був зарахований в І Київський медичний інститут. З початком Великої Вітчизняної війни переведений на ІІ курс Донецького медичного інституту, згодом евакуйований в м. Тбілісі. В липні 1942 р. призваний до лав Радянської Армії та направлений на навчання в Ленінградську Військово-медичну академію ім. С. Кірова (м. Самарканд).

У серпні 1943 р. за наказом Командуючого Волховським фронтом був направлений в розпорядження Ленінградського штабу партизанського руху, а пізніше закинутий в німецький тил у розпорядження командування 5-ї партизанської бригади, де виконував обов'язки старшого лікаря 1 партизанського полку. Після звільнення Ленінградської та Псковської областей був направлений в діючу армію Ленінградського фронту, потім І Прибалтійського та І Українського фронтів, де виконував обов'язки старшого лікаря стрілецького полку та командира санітарної роти. В грудні 1945 року був демобілізований та направлений на посаду завідуючого Копистиринським фельдшерсько-акушерським пунктом. У вересні 1946 року зарахований студентом ІІ курсу Львівського медичного інституту, який закінчив 1950 (нині медичний університет) та був зарахований аспірантом кафедри фармакології цього інституту, де 1953—1957 — асистент, доцент кафедри фармакології. Від 1957 — в Тернопільському медичному інституті (нині ТДМУ): завідувач кафедри фармакології (до 1991), 1991—2006 — професор цієї кафедри.

М. П. Скакун створив наукову школу тернопільських фармакологів-гепатологів. Вагомий внесок зробив у розвиток фармакогенетики. Він вперше звернув увагу на важливу роль генетичних факторів у дії лікарських засобів на організм, їх токсичності та ефективності при різноманітних захворюваннях. Ініціював вивчення гепато- і ембріотоксичності лікарських засобів та отрут, особливо етилового спирту.

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Автор 10 монографій, 10 навчальних посібників, 4 підручників, близько 300 наукових статей; авторське свідоцтво на винахід. Праці з питань фізіології і патології травлення, підручники з лікарської рецептури, порадники з лабораторних вправ з фармакології.

Серед видань М. П. Скакуна:

  1. Скакун М. П. Невідкладні стани у терапевтичній практиці: навч. посіб. для студ. і курсантів мед. ун-тів акад. та ф-тів післядипломної освіти / М. П. Скакун, Л. М. Охримович, Л. С. Білик. — Тернопіль: Укрмедкнига, 1998. — 344 с.
  2. Скакун М. П. Основи доказової медицини / Микола Петрович Скакун. — Тернопіль: Укрмедкнига, 2005. — 244 с.
  3. Скакун М. П. Основи фармакології з рецептурою: підруч. для студ. вищих мед. навч. закл. I—II рівнів акредитації / М. П. Скакун, К. А. Посохова. — 2-ге вид. перероб. та допов. — Тернопіль: Укрмедкнига, 2004. — 606 с.
  4. Скакун М. П. Фармакотерапія невідкладних станів: навч. посіб. для студ. мед. ін-тів, інтернів та курсантів удосконалення лікарів / М. П. Скакун, Л. М. Охримович. — 2-ге вид., розшир. — Тернопіль, 1993. — 245 с.
  5. Скакун, М. П. Фармакотерапія невідкладних станів: учбовий посіб. для студ. лікувального ф-ту та курсантів ф-ту вдосконалення лікарів / М. П. Скакун, Л. М. Охримович. — Тернопіль, 1992. — 184 с.
  6. Фармакологія: підруч. для студ. вищих мед. навч. закл. III—IV рівнів акредитації / І. С. Чекман, О. І. Бекетов, В. М. Бобирєв [та ін.] ; за ред. І. С. Чекмана. — Київ: Вища школа, 2001. — 598 с. : табл.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

У березні 2006 Навчально-науковому інституту фармакології, гігієни та медичної біохімії ТНМУ присвоєно ім'я М. П. Скакуна.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]