Софія Рокоссовська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Софія Рокоссовська
Діяльність історик

Софія чи Зофія Рокоссовська[1] (пол. Rokossowska) — збирачка й дослідниця українського фольклору на Волині, упорядниця збірок «Weseile i pieśni ludu ruskiego ze wsi Jurkowszczyzny, w powiecie Zwiahelskim па Wołyniu», «Pieśni z Jurkowszczyzny» та ін., друкованих у видавництві «Zbiór wiadomości do antropologii ludowaj» (1883—1889) і «Materiały antrapologiczne, archeologiczne і etnograficzne» (1897).

Про життя Зофії відомо мало. Вона походила з родини польських землевласників, які володіли селом Юрківщина біля Звягеля (нині частина села Ярунь). Наприкінці 1870-х років була активною молодою діячкою у Рівному. Відомо, що 1905 року пожертвувала 140 рублів на іконостас у церкві Юрківщини.

Проводила етнографічні дослідження в Юрківщині. Записала та опублікувала понад 450 різноманітних українських народних пісень, майже 100 казок. Також дослідила обряди й вірування селян, їхні стосунки з рослинним світом, зокрема місцеві лікарські рослини.

Іван Франко оцінював публікації матеріалів Зофії Рокосовської як цінні через всебічність опису фольклору конкретного села, хоча й більшість записаних текстів не були оригінальними на той час[2].

Праці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 листопада 2011. Процитовано 10 листопада 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Іван Франко. Замітка по етнографії українського народу на Волині. У кн. Франко І. Я. Зібрання творів у 50-и томах. – К.: Наукова думка, 1980 р., т. 27, с. 210 – 215

Література[ред. | ред. код]