Будинок на вулиці Проскурівській, 63 (Хмельницький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шаблон:Картка:Пам’ятка архітектури

Проскурівська, 63 — (місто Хмельницький) - розташований за цією адресою будинок початку XX століття є пам’яткою архітектури місцевого значення. Побудований як житловий будинок, у даний час тут розташована прокуратура міста Хмельницького.

Історія

Побудований у 1910-1914 рр. та належав одному з проскурівських купців, про що свідчила одноповерхова прибудова з тильного боку, яка використовувалась як складське приміщення. У 1930-х - 1950-х рр. у будинку розміщався слідчий відділ НКВС, а у приміщенні колишнього складу - внутрішня в'язниця того ж відомства. Корпус в'язниці майже повністю розібраний у другій пол. ХХ ст. (збереглася лише незначна його частина у дворі учбово-курсового комбінату). Будинок - цікавий зразок міської житлової забудови поч. ХХ ст., зберігся дотепер майже без змін та має архітектурну цінність завдяки своєму цегляному муруванню. Нині - прокуратура міста Хмельницького.

Архітектура

Будинок двоповерховий, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний. Виконаний у цегляному стилі, декоровано різностилевими цегляними деталями. Головний фасад має симетричну композицію, основу якої складають дві бічні розкріповки з розвиненими завершеннями та чотиригранними шатро зі шпилями нагорі, що нагадують вежі. Розкріповки рустовані, головний фасад рясно оздоблені деталями, виконаними за допомогою цегляного мурування, декор яких підкреслено пофарбуванням. Симетрію підкреслював балкон з ажурним мереживом металевих ґрат (демонтований у друг. пол. ХХ ст.).

Див. також

Виноски

Джерела