Бродівські каземати

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вали і бастіони з казематами Бродівського замку

Бродівські каземати (фр. casemate, італ. casamatta — невидиме укріплення) — унікальна архітектурна пам'ятка, що входить до комплексу Бродівського замку. Каземати Бродівської фортеці збудовані у 16301635 роках. Кількісно нараховувалось 75 казематів всередені земляних валів (куртин). Бродівський замок сформовано казематованими валами з кам'яними ескарпами та п'ятьма наріжними бастіонами з шестигранними в плані казематами. Наявність залишків опалювальних печей в казематах, дозволяє зробити припущення, що свого часу вони використовувались як житло. Під північно-східним бастіоном каземати використовували як стайні.

Свою оборонну функцію вали, каземати і загалом твердиня втратили 1812 року після того, як на прохання російського уряду через його страх використання замку французами (Наполеном) та їх союзниками поляками австрійська влада зруйнувала надбрамну вежу та равелін, а також засипали рів. З того часу у казематах Бродівського замку розміщувався склад. Потрапити до руїн валів і казематів можна через міський ринок.

Сучасний стан


У післявоєнний період в замку розміщувалася військова частина, він зазнав значних руйнувань та перебудов. До наших часів збереглось чотири куртини з казематами: каземати трьох наріжних бастіонів і палац середини XVIII ст. Один із 75 казематів Бродівської твердині переданий під опіку краєзнавчого музею.

2008 року працівники інституту «Укрзахідпроектреставрація» виконували проект консервації східної куртини казематів Бродівського замку. Авторами проекту виступили Л. Кулинська та О. Данилко, науковий керівник Р. Могитич.

Галерея

Джерела

1.Бродівський замок — чудеса України
2.Звіт екскурсії з директором Бродівського краєзнавчого музею.
3.Бродівський район
4.Нові дослідження Бродівського замку